Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Imala je samo 2% šanse da preživi, zahvaljujući liječnicima nakon 16 operacija u 5 mjeseci otišla se doma igrati

Život malene djevojčice koja je teško stradala pri padu uspjeli su spasiti liječnici Klinike za dječje bolesti Zagreb, a tom je prilikom ravnatelj klinike Goran Roić, objasnio o kakvom se uspjehu radi jer šasne za preživljavanje bile su tek 2 posto.

Predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Stjepan Višnjić, predstavio je ovaj uspjeh hrvatskih liječničkih timova u spašavanju djevojčice.

Djevojčica je prilikom zaprimanja u bolnicu u srpnju 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje uslijed teških oštećenja i ozljeda čak šest organskih sustava, a u petak se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica, istaknuli su iz Klinike.

Višnjić je podsjetio kako je riječ o djevojčici iz Bosanskog Broda, imena Anđela.

“Radilo o masovnom krvarenju te da je izvađena slezena. Radilo se o politraumi. Nije mogla disati samostalno, 20 dana je bila na respiratoru, ozbiljna oštećenja trbuha, urinarnog trakta reproduktivnog sustava”, rekao je.

Male šanse za preživljavanje

“U liječenju i skrbi djevojčice, strane državljanke, sudjelovalo je niz liječnika. Želim zahvaliti Ministarstvu zdravstva i ministru osobno na podršci te u ime Klinike. Moram istaknuti projekt nove nacionalne dječje bolnice koji je u tijeku. Živim taj projekt i uvjeren sam da i ovakvi slučajevi ukazuju da naš zdravstveni sustav i nadasve naši mali pacijenti zaslužuju takav projekt”, rekao je ravnatelj Roić.

Višnjić je rekao kako je smrtnost od ovakve ozljede čak 98 posto, što dovoljno govori o kakvom je uspjehu riječ.

‘Više od 90 dana trajalo liječenje, imali smo 16 velikih operativnih zahvata. Strategija i odabir zahvata su bili pogođeni. Sudjelovalo je 12 kirurga eksperata, uz nas još iz četiri zagrebačke klinike, među kojima i iz Merkura te Dubrave”, istaknuo je Višnjić.

“Zahvaljujući cijelom našem osoblju, malena Anđela se osjećala ovdje kao kod kuće. Brojke govore same za sebe, kada vidimo gdje smo bili na početku, a gdje smo sada”, dodao je.

Majka zahvalila liječnicima

Majka malene Anđele je u suzama zahvalila svim liječnicima.
“Sam Bog ju je sačuvao od smrti, a doktori su kasnije učinili svoje. Bili su ovo teški trenuci za Anđelu jer je ona ovdje provodila 24 sata dnevno. Mislim da su i liječnici tek sad shvatili koliki je ovo uspjeh. Zahvaljujem se svima koji su nam pružili podršku, a posebno liječnicima i cijelom osoblju bolnice”, rekla je majka djevojčice.<
“Koliko god su doktori govorili da je situacija loša, mi nikada nismo gubili nadu”, dodala je.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.