Hrvatski klaster obrambene industrije okupio sva ključna tijela državne uprave u cilju pozicioniranja obrambene industrije u novoj perspektivi

U novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije i NATO saveza otvaraju se velike prilike za hrvatsku obrambenu industriju. Za njihovu realizaciju ključno je zajedničko i sinergijsko djelovanje poduzetnika, udruženja HKKOI i države, uz potporu akademske zajednice i ostalih dionika – zaključak je s održane radne večere u organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI).
 

 
Uz predstavnike tvrtki članica HKKOI-ja na večeri su se okupili i predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, resornih ministarstava, umirovljeni generali među kojima bivši ministar obrane Damir Krstičević i bivši načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, a okupljene je pozdravio i djelovanje klastera podržao i aktualni ministar obrane Mario Banožić, kao i predstavnici svih ključnih središnjih tijela državne uprave.

„Prije osam godina radile su se analize prema kojima upravo klaster obrambene industrije nema izgleda za opstanak. Vidimo što se u međuvremenu dogodilo – drugih klastera osnovanih u isto vrijeme više nema, a mi smo aktivni i imamo više od 70 članica.

Za daljnji razvoj sektora nužno je daljnje jačanje organizacije samog klastera uz podršku ključnih tijela. Nažalost, za razliku od sličnih klastera u usporedivim zemljama, nismo dosad imali financijsku potporu države kako bismo se profesionalizirali i stvorili projektnu zalihu sredstava.

Ovim okupljanjem, analitički smo dokazali da jedino uz ovakve profesionalizirane organizacije i udruženja imamo šanse koristiti veliku dostupnu količinu EU fondova“, izjavio je predsjednik HKKOI-ja i direktor razvoja i projekata Šestan-Buscha Goran Basarac.

Tijekom rasprave zaključeno je kako je za hrvatsku obrambenu industriju važno znati kakve su potrebe domaćih kupaca poput MORH-a, MUP-a ili HGSS-a, ali je još važnije uključiti se u financijske instrumente poput nadolazećeg European Defense Funda, za koje prijavu podnosi država, a ne kompanije. Stoga je suradnja s državnim tijelima neizbježna, a dodatni impuls proizvođačima bio bi kad bi se planovi opremanja MUP-a i MORH-a usmjerili prema područjima konkurentnosti.

„Kad govorimo o tenkovima, razaračima i fregatama, lovačkim zrakoplovima, Europa ima šest puta više različitih borbenih sustava od SAD-a, koji troši dvostruko više sredstava na obranu. To nam govori kako na europskom tržištu vlada velika raznolikost, i u tome je prilika za hrvatske proizvođače. Značajna smo industrija koja s manje od jedan posto zaposlenih ostvaruje više od tri posto hrvatskog izvoza.

Uvjeren sam kako će nam novi financijski instrumenti otvoriti nove perspektive za rast i razvoj“, naglasio je Gordan Pešić, voditelj poslovnog razvoja u DOK-ING-u i potpredsjednik HKKOI-ja, ujedno i predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za sigurnost.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.