16-godišnjakinju spasio znak koji je davala vozačima

16-godišnjakinju spasio znak koji je davala vozačima: ‘Oteo ju je 61-godišnji muškarac, htio je da živi s njim i rođacima’

Zahvaljujući vozačima na autocesti u američkoj saveznoj državi Kentucky koji su prepoznali međunarodni znak za pomoć “Pomozi mi” koji im je iz jednog automobila signalizirala 16-godišnjakinja, uhvaćen je njezin otmičar, a ona spašena.

Mlada djevojka nalazila se u srebrnoj Toyoti koju je vozio 61-godišnji otmičar. Iz automobila je rukom davala signal, a oprezni vozači su ga primijetili, prepoznali i pozvali policiju.

“Djevojka je nekoliko puta podigla ruku, preklopila palac preko dlana, a preostale prste sklopila oko palca u šaku. Prepoznala sam znak za nasilje. Djevojka u automobilu je dozivala pomoć pa smo zvali policiju”, rekla je jedna žena za američke medije, prenosi Fenix magazin.

Šerif okruga Laurel izvijestio je putem Facebooka kako su roditelji 16-godišnjakinje prijavili njezin nestanak u Ashevilleu, 2. studenoga.

“Kad smo dobili dojavu o djevojci koja daje znak za pomoć, policajci su postavili blokadu na autocesti cesti, zaustavili automobil i spasili djevojku koja je izgledala uznemireno. Otmičar je 61-godišnji James B. iz Sjeverne Karoline kao i 16-godišnjakinja. Muškarac je oteo djevojku i htio s njom živjeti sa svojim rođacima u Ohiju. Međutim, kad je tamo došao, a rođaci doznali da je još maloljetna, rekli su mu neka ode. James B. se potom s djevojkom odvezao, a nakon nekoliko sati je uhvaćen. Budući da 16-godišnjakinja nije znala što drugo učiniti, pokušala je znakom za nasilje skrenuti pozornost ostalim vozačima na autocesti. Srećom, imala je uspjeha”, priopćio je šerif.

Signal rukom kojim žrtve nasilja mogu neprimjetno pozvati u pomoć nedavno je javno objavljen u slučaju ubijene blogerice Gabby Petito. Korisnici interneta tada su nagađali je li i ona pokušala privući pozornost na svoju situaciju znakom neposredno prije smrti tijekom policijske provjere.

Signal je u travnju prošle godine osmislila neprofitna organizacija Canadian Women’s Foundation. Zahvaljujući društvenim ženskim grupama koje šire poruku, stekao je veliku pozornost diljem svijeta. Signal bi mogao postati itekako koristan jer je sve više ljudi, često zatočenih iza zatvorenih vrata i nemaju priliku provoditi vrijeme daleko od svojih zlostavljača.

Policijske snage diljem svijeta izvijestile su kako od kad postoji signal rukom primaju puno više poziva u vezi s nasiljem u obitelji. Dokazi pokazuju da diljem svijeta postoje raširene organizacije za trgovinu ljudima i da mnogi ljudi očajnički žele pobjeći pojedincima i bandama koje ih iskorištavaju i drže ih pod kontrolom i prisilom.

Signal se može koristiti u nizu situacija u kojima nije moguće slobodno izraziti svoju potrebu za pomoći. Najčešće je to u obiteljskom zlostavljanju ili situacije u kojima je netko držan protiv svoje volje.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.