U Toplicama Sveti Martin održana 4. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma

Jučer je u Toplicama Sveti Martin održana 4. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Sjednica Povjerenstva organizirana je kao dio aktivnosti „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“ kojeg Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske provodi od ožujka 2019. godine, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Sjednicu je otvorio potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević kao nastavak na prethodni obilazak triju romskih naselja. Istaknuo je kako je riječ o vrlo složenoj problematici koja se dugi niz godina gomilala i pozvao na konstruktivan dijalog svih sudionika.

Sjednici povjerenstva sudjelovali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić koja je u svojem izlaganju istaknula kako su romske zajednice u Međimurskoj županiji specifične jer naselja obiluju oružjem, djeca odrastaju u visokorizičnom okruženju svjedočeći nasilju, a često su i sami žrtve nasilja. Stopa nezaposlenosti pripadnika romske nacionalne manjine je previsoka, a obrazovni rezultati su nedostatni. „Velik problem je i stambena deprivacija koja doprinosi socijalnoj isključenosti i onemogućava njihovu integraciju u društvo u cjelini. Korištenjem različitih oblika socijalnih naknada nastoje se ublažiti postojeći problemi s kojima se svakodnevno suočavaju, no zbog izostanka adekvatne podrške, postali su krucijalan izvor prihoda romskih kućanstava. Činjenica je da bi bez socijalnih naknada stanje u romskim naseljima bilo nepovoljnije, ali njihovo korištenje trebalo bi biti samo privremena mjera,“ zaključila je pročelnica.

U Međimurskoj županiji prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 5107 pripadnika romske nacionalne manjine, iako neslužbene procjene govore o brojci od 10.000 Roma. Većina ih živi u 12 geografski odvojenih romskih naselja. Sastanku su sudjelovali i čelnici općina i gradova u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je naglasila je kako se u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu program  predškole provodi u 3 vrtićke grupe, ali nažalost obuhvaća samo djecu u 6. godini života, odnosno godinu pred polazak u školu „Apeliramo da Vlada odobri plaćanje minimalno dvogodišnjeg ako ne i trogodišnjeg programa jer djeca ne govore i ne razumiju hrvatski jezik i otežano im je pohađanje nastave u osnovnoj školi čime im se smanjuje šansa za kvalitetnim obrazovanjem,“ rekla je gradonačelnica Cividini.

Međimurska županija osim u ulaganja u obrazovanje Roma, kroz europske fondove i aktivnosti u području zdravstvene zaštite s ciljem osiguravanja dostupnosti zdravstvenih usluga pruža i podršku u ostvarivanju prava na obavezno zdravstveno osiguranje. Također kao primjer dobre prakse  bitno je spomenuti Centar za socijalnu skrb, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Pučko otvoreno učilište Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, osnovne i srednje škole i mnoge druge institucije i organizacije koje imaju za cilj osigurati romskim zajednicama dodatnu podršku.

Sjednici su prisustvovali saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljuska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.