Brexit: Od jučer za ulazak Europljana u UK obvezna putovnica

Osobna iskaznica od petka više ne vrijedi za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od europskih i od švicarskih građana da pokažu putovnicu, što je među novijim posljedicama Brexita

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se “organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zlouporabi sustava” jer su osobne iskaznice, kaže, “nezaštićen” dokument.

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. europske i švicarske osobne iskaznice. Te je dokumente “lakše krivotvoriti nego putovnice”, ističe ministarstvo i neki “nemaju biometrijske podatke”.

“Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima”, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

“Prestankom uporabe nezaštićenih osobnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sustavom”, dodala je.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru brexita koje je Patel u priopćenju opisala kao “strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sustav i pravedno prema onima koji poštuju propise”.

Jedine iznimke za obvezatno predočenje putovnica jesu irski državljani s jedne strane te europski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge koji će se moći koristiti svojom osobnom iskaznicom do 31. prosinca 2025.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.