Župan Posavec: „Kao osnivač škola, nećemo nametati obavezu nošenja maski“

Za nekoliko dana počinje nova školska godina, a međimurske osnovne i srednje škole spremne su za početak nastave. U školske klupe sjesti će 9 343 osnovnoškolaca i 3 608 srednjoškolaca, a posebno veseli činjenica što Međimurje ima 78 prvašića više nego prošle školske godine. Međimurska županija nastavlja s jedinstvenim modelom obrazovanja te je svim školarcima osiguran besplatan prijevoz, udžbenici, osobni asistenti, osigurane su  stipendije za djecu branitelja i za učenike deficitarnih zanimanja, a sve s ciljem da se učenicima i roditeljima što više olakša povratak u školske klupe.

Našim učenicima nastojimo osigurati najpovoljnije uvjete za obrazovanje te najviše proračunskih sredstava izdvajamo upravo za područje obrazovanja. Povećavamo standard, ulažemo u učenike pa smo tako i za ovu školsku godinu predvidjeli niz programa i potpora kojima želimo olakšati roditeljima, podržati profesore i školske djelatnike, potaknuti učenike da što više unaprjeđuju svoje znanje i vještine.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da je kvalitetno obrazovanje mladih prioritet u Međimurju što je vidljivo po brojnim ulaganjima i uspjesima.

Uz besplatne udžbenike koji su osigurani za osnovnoškolce, Županija nastavlja u potpunosti financirati prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju. Jedini trošak koji roditelji imaju je izrada pokaza, a da bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz učenici moraju u svojim školama preuzeti potvrdu, ispuniti je i odnijeti u ured Autobusnog kolodvora Čakovec čiji je voditelj Davor Tkalec pojasnio da se prvih mjesec dana učenici voze besplatno, dok se ne obavi izrada pokaza.

Financirat će se i osobni asistenti u nastavi u osnovnim školama svakom učeniku kojemu je potreban asistent. Ove godine riječ je o 92 učenika o kojima će brinuti 87 asistenata, a osim u osnovnim školama, Županija financira i asistente u vrtićima, po čemu je i dalje jedinstvena u Hrvatskoj. Osigurane su stipendije za školovanje učenika u deficitarnim zanimanjima, stipendije djeci hrvatskih branitelja prema postojećem modelu, nastavlja se s programom studentskih kredita, a osigurane su i jednokratne potpore za studente. „Zahvaljujem onim općinama i gradovima koji iz svojih proračuna izdvajaju sredstva za financiranje radnih bilježnica, školske opreme, obroka i druge potpore kojima olakšavaju kućni budžet roditelja.“, poručio je župan Posavec.

S obzirom na izazovne mjesece koji su iza školaraca, na epidemiološke mjere koje ih čekaju osvrnula se voditeljica Djelatnosti epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Višnja Smilović. Nastava će se odvijati sukladno preporukama Nacionalnog stožera, no što se tiče nošenja maski, učenici neće morati nositi maske u školama ako su zadovoljeni prostorni uvjeti u učionicama. „Kao osnivači škola nećemo nametati nikakvu obavezu nošenja maski, a svaki ravnatelj će procijeniti uvjete u razredima i epidemiološku situaciju u školi  te temeljem toga donijeti odluku jesu li maske potrebne.“, dodao je župan Posavec.

Tijekom ljetnih mjeseci završena su brojna ulaganja u školama kako bi učenici imali što kvalitetnije uvjete za rad, a konferencija za medije na kojoj su predstavljene informacije vezane uz početak školske godine u Međimurskoj županiji održana je ispred nedavno obnovljene školske sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec čiji je ravnatelj Damir Srnec istaknuo da je škola s ponosom i u novom ruhu proslavila 60. rođendan. Pred ravnateljima srednjih škola veliki su planovi i izazovi, jer i u novoj školskoj godini žele nastaviti niz odličnih rezultata koje postižu njihovi učenici na državnoj maturi, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Dodatna znanja međimurski učenici stječu i kroz centre izvrsnosti iz informatike, matematike, kemije, fizike i biologije, a pri završetku su i građevinski radovi Centra kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec vrijednog gotovo 60 milijuna kuna.

Uspješan povratak u školu učenicima, profesorima, ravnateljima i svim djelatnicima u školama poželjela je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak: „Proteklo vrijeme iskoristili smo za poboljšanje boljih uvjeta rada u našim školama, razmišljamo unaprijed i znamo koje su nam zadaće za budućnost, a prioritet naše županije uvijek će biti osiguravanje što boljeg starta i što boljih i jednakih uvjeta za školovanje svim našim učenicima.“

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.