Afghan women take part in a protest march for their rights under the Taliban rule in the downtown area of Kabul on September 3, 2021. (Photo by HOSHANG HASHIMI / AFP) (Photo by HOSHANG HASHIMI/AFP via Getty Images)

Žene u Kabulu prosvjedovale usprkos riziku i opasnosti po život

Grupa žena u Afganistanu održala je prosvjed u petak u Kabulu zahtijevajući jednaka prava i aktivno sudjelovanje u političkom životu, piše CNN.

Unatoč riziku kojem izlažu, grupa Women’s Political Participation Network prosvjedovala je ispred afganistanskog Ministarstva financija uzvikujući slogane i držeći transparente.

Video snimke s prosvjeda pokazale su da je došlo do kratkog obračuna između nekih prosvjednica i talibanskog vojnika, a čuje se i kako im jedan muškarac viče: ‘Odlazite’.

Okupljanje je bilo relativno malo. Talibanski vođe u javnosti inzistiraju da će žene imati veliku ulogu u formiranju novog društva te da će imati pristup obrazovanju. Međutim, prosvjednice su u strahu da će se provoditi ista politika otprije 20 godina, kada su žene gotovo pa nestale iz javnog života.

Neke žene već su ostale u kući jer se boje za svoju sigurnost, a obitelji kupuju burke kako bi se žene u obitelji u potpunosti pokrile.

Prošli mjesec, talibanski glasnogovornik izjavio je da žene ne bi trebale ići na posao zbog vlastite sigurnosti, čime su potkopali svoje napore da uvjere međunarodnu zajednicu da će biti tolerantniji prema ženama.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.