Uskoro započinje i popis od vrata do vrata no nevolje su na pomolu?

Činilo se da će ovaj put popis stanovništva biti dobro organiziran uz odličnu mogućnost samopopisivanja i to cijelog kućanstva od samo jedne referentne osobe tog kućanstva.

Sustav za samopopisivanje je položio i odlično funkcionira na portalu e-Građani, a onda bi 27. rujna trebali krenuti popisivači na teren i provoditi osobne intervjue sa stanovništvom koje se nije samopopisalo, ali…

Naravno, Hrvatska ne bi bila Hrvatska da se u zadnji tren ne pojavi taj “ali”; jer prvo se nije spominjala nikakva EU digitalna COVID potvrda za popisivače i obučeno je 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora. I svi su dobili potrebnu opremu za popisivanje, laptope.

E sad se Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske sjetio da bi ipak bilo zgodno da popisivači imaju te eCOVID potvrde (Odluka – Popis 2021.), ali ih svi već obučeni popisivači nemaju, a očito je neki niti ne pomišljaju nabaviti. Takvi su pozvani da vrate laptope i opremu pa da im se nađe zamjena koju treba pravovremeno podučiti.

Uskoro započinje i popis od vrata do vrata no nevolje su na pomolu

Vjerujemo da će se zamjene stići na vrijeme podučiti da mogu istrčati na teren u isforsiranom “drugom poluvremenu”, jedino ima onih koji bi htjeli popisivati jer su za to sklopili ugovor i za to su obučeni, ali bez eCovid potvrde te se pozivaju na Nürnberg.

Jesu li ti popisivači sada prevareni jer su angažirani pod jednim uvjetima, a sada im se nameću drugi. Najbezbolnije je vratiti laptope i naći zamjene, ali nisu li ovi popisivači unajmljeni u lipnju pod prvotnim uvjetima koje su zadovoljili? I tko će im sada nadoknaditi vrijeme utrošeno u obuku, troškove putovanja na obuku? Tko je tu prekršio sada čija prava i koje zakone?

Stožer je odmah trebao postaviti pravila za popisivanje i popisivače (i poštivati ih!), a ne u zadnji čas napraviti ovakvu pomutnju koja može itekako utjecati na regularan popis stanovništva. Skoro da se nameće samo od sebe pitanje da nije možda među pitanjima za popis koje i preskočeno – ono tipa cijepljenje, corona, maske, da – ne? Ali navikli smo mi već na ovakve improvizacije; možda ne živimo u slučajnoj državi, ali definitivno živimo u improviziranoj!

Dio zarade popisivača mogao bi sada otići i na plaćanje brzih antigenskih testova po 150 kuna svaka dva do tri dana iako postoje naznake da će država financirati ta testiranja. No to ne mijenja pitanje; zašto opet improvizacije? Znaju li Hrvati išta privesti kraju po planu, bez improvizacija?

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.