Foto: Wikimedia Commons

Ukidaju se trošarine na rakiju za vlastite potrebe, ali i za proizvodnju propolisa

Kad Sabor usvoji izmjene, građani koji imaju vlastiti kotao i koji uzgajaju voće, pa primjerice proizvedu 50 litara rakije, više neće imati obvezu plaćanja trošarine i godišnje prijave svoje proizvodnje

Građani koji proizvode jaka alkoholna pića, uglavnom rakiju, za svoje potrebe, više neće morati plaćati trošarine državi, predlaže se to izmjenama i dopunama zakona o trošarinama što ih je Ministarstvo financija objavilo na Vladinom portalu e-savjetovanje.

Prema važećim pravilima građani koji su proizvodili alkoholna pića iz voća, morali su biti upisani u Registar trošarinskih obveza i plaćali su trošarine ovisno o zapremini kotla, što je iznosilo sto kuna za kotao zapremine sto litara, a za kotao zapremine iznad sto litara iznos je bio 200 kuna.

Kad Sabor usvoji te izmjene, znači da građani koji imaju vlastiti kotao i uzgajaju voće, pa primjerice proizvedu 50 litara rakije, više neće imati obvezu plaćanja trošarine i godišnje prijave svoje proizvodnje, kako bi se nadziralo jesu li premašili limit. Oni koji dosad nisu registrirani kao proizvođači i oni koji nisu registrirali svoj uređaj za destilaciju ipak će to morati učiniti.

Ministarstvo objašnjava da se na taj poziv odlučilo jer mu to omogućuje europska direktiva, ali i zbog duge tradiciju u proizvodnji jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe. Tako se predlaže oslobađanje od plaćanja trošarine »malom proizvođaču jakog alkoholnog pića«, odnosno fizičkoj osobi koja proizvodi jako alkoholno piće iz voća koje ta osoba uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinom vlasništvu ili zakupu, s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju – kotla.

U obrazloženju se navodi i to da su trenutačno u Hrvatskoj 38.374 registrirana obveznika fizičke osobe, ali napominju i da će svi novi ubuduće i dalje imati obvezu registracije proizvodnje i kotla, kako bi se moglo nadzirati proizvode li doista samo za svoje potrebe ili za prodaju.

No, nije to jedino oslobađanje od plaćanja trošarina koje se predlaže zakonskim izmjenama, piše dalje Novi list, jer trošarina se ubuduće ne bi plaćala na proizvode unutar kategorije alkohol i alkoholna pića kada se oni upotrebljavaju u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda, a direktiva koju Ministarstvo planira primijeniti ostavlja mogućnost i oslobađanja od plaćanja trošarina u proizvodnji dodataka prehrani. Oslobođenje od plaćanja trošarine na alkohol sadržan u dodacima prehrani odnosilo bi se, navodi se u obrazloženju, primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), te druge proizvođače dodataka prehrani. Takvi proizvođači prema sadašnjim propisima moraju se registrirati kao trošarinski obveznici, plaćati trošarinu na kupljeni alkohol i obračunavati trošarinu na gotov proizvod.

Iako proizvođači vina u Hrvatskoj ne plaćaju trošarinu, odnosno ona iznosi nula kuna, Ministarstvo financija odlučilo je poboljšati njihov položaj pri izvozu. Naime, u pojedinim državama članicama samostalni mali proizvođači vina imaju trošarinske olakšice, plaćaju kod uvoza takvih vina primjerice 50 posto manju trošarinu, što ih onda motivira na kupnju vina od malih proizvođača. Zbog toga će i u Hrvatskoj, poput malih pivara, takav status dobiti i proizvođači vina.

»Samostalni mali proizvođač vina« bit će onaj s prosječnom proizvodnjom ne većom od 1.000 hektolitara godišnje, a te bi im promjene trebale pomoći da lakše ishode takav status u zemljama u koje izvoze, u kojima se plaća trošarina na te proizvode, te mali proizvođači imaju pravo na sniženu visinu trošarine.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.