Jedan od prijedloga: plastični otpad iz mora poslati na Jupiter

Gdje s plastičnim otpadom iz mora? Jedno od rješenja je poslati ga na Jupiter!

Jedan od prijedloga: plastični otpad iz mora poslati na Jupiter
Foto: Sniježana Matejčić

U sklopu aMORe festivala moru i u suradnji s Društvom naša djeca Poreč, u ovom istarskom gradu prošli vikend održana je Designathon radionica na temu plastičnog otpada. Djeca su timski osmišljavala rješenja za problem koji guši mora i oceane, ali i predstavlja sve opasniji problem, ne samo za prirodu, već i za zdravlje čovjeka.

Plastika je otporan materijal koji je čovjeku olakšao život, no koji je okolišu stvorio brojne probleme. Plastičnog otpada sve je više, mora su zagušena, a Sredozemno more jedno je od najzagađenijih mora na svijetu. Izreka kaže da na mladima svijet ostaje, a upravo su nove generacije te koje će ispaštati za grijehe sadašnjih i prošlih generacija. Svaka edukacija koja uključuje osviještenost o okolišu dobrodošla je, a jedna takva održana je ovaj vikend u Poreču.

Riječ je o Designathonu, jedinstvenoj metodologiji koja kombinira design thinking i maker pristup, a razvijena je za djecu s ciljem osnaživanja kreativnosti, kritičkog razmišljanja, tehnološke pismenosti i suradnje, kako bi dizajnirala bolju i održiviju budućnost. Na porečkoj radionici djeca su se pozabavila problemom plastičnog otpada.

Radionica je trajala puna četiri sata, a iznjedrila je zanimljiva rješenja. Poput obrnutog 3D printera koji otpad pretvara u sliku te Recistroja pomoću kojeg plastiku usitnjavamo do te mjere da ona zapravo nestaje. Djeca su razmišljala i o financijskoj održivosti svojih ideja te o cjelokupnom marketingu i sustavu nagrađivanja kako bi ljude motivirali na recikliranje.

Jedan od prijedloga: plastični otpad iz mora poslati na Jupiter
Foto: Sniježana Matejčić/DND Poreč

Jedna od ideja otišla je do Jupitera, gdje će čovječanstvo prvo poslati svoj otpad koji ne može reciklirati, a onda pomoću robota graditi infrastrukturu od tog otpada – za Zemljane koji će morati napustiti svoj planet. Robot ZID je prvi robot koji će otići na Jupiter, a proizvodit će blokove/cigle od otpada sa Zemlje te tako započeti s gradnjom “civilizacije od smeća.”

Ova neobična radionica dio je festivala aMORE, koji je pokrenut 2017. godine, kako bi se kroz znanost i umjetnost skrenula pozornost na višeslojnu važnost mora i oceana te na taj način obnovila izgubljena veza s tim iznimno važnim resursom o kojem ovisi i budućnost ljudske vrste.

Morski.hr

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.