Zrinski Art Festival 2021.

I dok su mnogi razni festivali već održani ili upravo zatvaraju svoja vrata ovaj vikend započinje Zrinski Art Festival. Riječ je o međunarodnom festivalu inovativnih umjetničkih praksi – čakovečkom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko – gerilske umjetnosti koji je višestrukim programima, umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima okupirao više lokacija u samom gradu.

Tema ovogodišnjeg Zrinski Art Festivala je obilježavanje 160 godina od rođenja Rudolfa Steinera. Pa kako se nadahnuti u kreativnom smislu Steinerovom filozofijom?  Odgovor je dala mr.sc. Branka Hlevnjak, prof. povijesti umjetnosti i likovna kritičarka:

To znači prije svega osloniti se na intuiciju, osluškivati prirodu, zagledavati se u njezina čudesa, izraziti predanost duhovnoj energiji, prihvatiti svjetlost i boju kao meditativne i iscjeliteljske moći, zamišljati svijet kao zajedništvo duhovnog bogatstva…
Umjetnost je po svojoj naravi spoj fizičkog i duhovnog svijeta, ono na čemu je Steiner inzistirao kao filozof i vidovnjak. I sam se oslanjao na intuiciju kada je svoju filozofiju postavio na četiri osnovna načela: fizičko (iskustveno), eterično (virtualno), astralno (kozmičko, svijest i podsvijest) i duhovno (najviša božanska komunikacijska zajednica).
U umjetnosti, dakle, dajete sebe, izražavate svoje mišljenje, oblikujete svoje preokupacije i s pojačanim senzibilitetom iznosite pred javnost predodžbe o kultiviranom odnosu fizičkog i duhovnog. Plohe, boje, ritam, svjetlost grade to viđenje svijeta koje iz osobnog iskustva prelazi u javno. A ono je jednako kompleksno kao i sam čovjek.
I Steiner vidi čovjeka kao nesavršeno biće u kojem vladaju Luciferske osobine, kao sebičnost, sanjarenje, fantaziranje, i Ahrimanove koje koče humanost i pretvaraju čovjeka u disciplinirani hladni ‘stroj’ predan tehnologiji.
Zato je uloga umjetnosti, da među inim, reagira na prirodu čovjeka bilo da je kritizira, bilo da je produhovljuje rukovodeći se ljepotom i ljubavlju…
Napokon, kaže Steiner, svaki je čovjek gospodar svoga mišljenja, a umjetnik svoga djela.

Program 6. ZAF-a:

Program 6. ZAF-a Program 6. ZAF-a

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.