Zbog topljenja ledenjaka pronašli viruse stare 15 tisuća godina

Znanstvenici su pronašli ranije nepoznate viruse stare oko 15.000 godina u uzrocima leda uzetim s Tibetske visoravni, javlja CNN. Virusi su različiti od bilo kojih dosad poznatih znanstvenicima, pokazuje studija objavljena ranije ovaj tjedan u časopisu Microbiome. Tim u kojem su bili znanstvenici koji se bave klimom i mikrobiolozi s Državnog sveučilišta Ohio uzeli su dva uzorka leda s vrha ledenog pokrova Guliya u zapadnoj Kini 2015., piše CNN. Oni su uzeli uzorke s vrha na 6710 metara nadmorske visine i na tibetskoj visoravni (6200 metara). Pronašli su 33 virusa od kojih su najmanje 28 dosad bili nepoznati znanosti i preživjeli su jer su bili smrznuti.

Virusi su se prilagodili na ekstremne uvjete, a nisu štetni za ljude, kazali su znanstvenici za CNN. U ledu se taloži sadržaj atmosfere kroz vrijeme, uključivo i virusi. “Led je smrznuta arhiva”, rekao je suautor studije Lonnie Thompson, profesor na sveučilištu Ohio i istraživač u sveučilišnom centru Byrd Polar Research Center. Relativno se malo zna o virusima u ledenjacima, ali tom području raste važnost budući da se ledenjaci širom planete tope zbog klimatskih promjena.

– To stvarno plijeni pozornost javnosti – naglasio je Thompson, dodajući da je pandemija COVID-a 19 podigla svijest o važnosti učenja o virusima.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.