U Egiptu otkriven fosil nove vrste kita s 4 noge i s glavom egipatskog boga mrtvih

Znanstvenici su u Egiptu identificirali su novu vrstu četveronožnog kita koja je živjela prije oko 43 milijuna godina. Fosil vodozemca Phiomicetus anubis izvorno je otkriven u egipatskoj zapadnoj pustinji.

Njegova lubanja podsjeća na Anubisa, staroegipatskog boga mrtvih s glavom šakala po kojem je i dobila ime, piše BBC, a prenosi Morski.hr.

Preci modernih kitova razvili su se od sisavaca sličnih jelenima koji su živjeli na kopnu tijekom 10 milijuna godina.

S težinom od približno 600 kg i duljinom od tri metra, Phiomicetus anubis imao je snažne čeljusti za hvatanje plijena, prema studiji koju je u srijedu objavio Zbornik radova Kraljevskog društva ovaj kit je mogao hodati po kopnu i plivati ​​u vodi.

Iako je područje gdje je pronađen djelomičan kostur ove životinje sada pustinja, nekada je bilo prekriveno morem i bogat je izvor fosila.

– Phiomicetus anubis ključna je nova vrsta kitova i kritično otkriće za egipatsku i afričku paleontologiju – rekao je vodeći autor studije Abdullah Gohar za novinsku agenciju Reuters.

Iako ovo nije prvi put da je pronađen fosil kita s nogama, vjeruje se da je Phiomicetus anubis najstarija vrsta kita koji može živjeti u vodi i na kopnu, otkriven u Africi.

Smatra se da su se prvi kitovi razvili u južnoj Aziji prije otprilike 50 milijuna godina. Tim paleontologa u Peruu 2011. godine otkrio je fosil kita s 4 godine star 43 milijuna godina.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.