Šišmiši se vole zavlačiti kod tavanskih prostora i crijepova što je slučaj i kod ove prijave u Mihovljanu FOTO: Međimurska priroda

Što učiniti kad vam šišmiši postanu podstanari?

Valerija Posavec iz Mihovljana zatražila je od Javne ustanove Međimurska priroda  savjet kako postupati u takvim slučajevima jer upravo kod nje su se nastanili šišmiši

– Najprije sam opazila izmet. Drugačiji je nego ptičji, pa mi je odmah bilo čudno i zainteresiralo me kakve to “podstanare” imamo odjednom u kući.  Jednu večer sam sjedila na terasi i opazila kako šišmiši izlijeću i ulijeću u prostor kod tavana kuće. Ubrzo smo čuli i glasanje šišmiša, koje se čuje danju, a posebno navečer. Ne smetaju nam, ali problem je njihov izmet koji se treba pokupiti i očistiti svaki dan.  Imamo malu djecu, pa posebno moramo paziti da ona ne dođu u doticaj s izmetom šišmiša. Znamo da su šišmiši zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, kazala  je Valerija Posavec iz Mihovljana koja je od Javne ustanove Međimurska priroda zatražila savjet kako postupati u takvim slučajevima.

Na teren je izašla čuvarica prirode Sara Srša kako bi utvrdila nalaz i dala savjet u vezi daljnjeg postupanja. Dočekali su je uz Valeriju njezin suprug Karlo, kćer Karla i sin Niko. Svi vole životinje, a osobito djeca.  Čuvarica Sara pojasnila im je kako je njihove trenutni “podstanare” šišmiše privukla činjenica što je kuća na osami, a oni se osobito vole zavlačiti ispod crjepova, pod tavane, kutije roleta i slično. Što učiniti? Treba ih pustiti na miru do početka rujna, kada će se kolonija šišmiša početi premještati na druge lokacije (spilje i slično) gdje će prezimiti. Ako ne želimo da nam se šišmiši vrate u “podstanarstvo” sljedećeg ljeta, treba nakon što šišmiši odu, zatvoriti, “začepiti”, sanirati postojeće rupice, kako bi se zapriječio ponovni dolazak šišmiša.

Kako je potvrdila obitelj Posavec, problema s komarcima nemaju. Šišmišima su komarci prava poslastica! Imate li i vi sličnih opažanja kontaktirajte međimurske čuvare prirode na kontakt boj 095 904 43 64. Savjetovat će vas što učiniti u ovakvim i sličnim slučajevima.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.