Rusija svim stranim studentima dozvoljava ulazak u zemlju

Ruske su vlasti donijele principijelnu odluku da stranim studentima koji se školuju na ruskim sveučilištima dozvole ulazak u zemlju. Potrebno je samo da bude usvojena odgovarajuća procedura.

Ruski Operativni stožer za sprečavanje unošenja i širenja infekcije koronavirusom pristao je dati dozvolu za ulazak stranaca u Rusiju radi školovanja, a Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja osmislilo je i uskoro će propisati pravila po kojima će se to obavljati, priopćilo je Ministarstvo za RBK.

“Mi smo zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova i Federalnom službom za zaštitu potrošača i dobrobit građana apelirali na operativni stožer da se granice otvore za studente iz svih zemalja. Dobili smo podršku”, izjavio je ministar Valerij Faljkov.

Kada budu usvojena nova pravila, strani će studenti moći doputovati, smjestiti se u studentskim domovima i nastaviti školovanje. Za one koji ne budu mogli doći bit će organizirana nastava na daljinu, obećao je ministar.

Kako je ranije objavio portal RBK, u Rusiji se prema podacima za 2020. godinu školuje 297,9 tisuća stranih studenata. Oni nastavu pohađaju na 688 ruskih sveučilišta.

Prije ove odluke u Rusiju je bio dozvoljen ulazak samo studentima iz zemalja s kojima je Rusija ponovo uspostavila redovan aviopromet. Pritom studenti iz zemalja koje se nisu našle na ovom popisu nisu mogli ući u Rusiju niti preko drugih zemalja.

8. kolovoza ruski ministar znanosti i visokog obrazovanja Valerij Faljkov izjavio je da sveučilišta od studenata ne traže obavezno cijepljenje protiv koronavirusa. Prema njegovim riječima, strani studenti s policom obaveznog medicinskog osiguranja moći će primiti cjepivo protiv koronavirusa, ako to budu željeli. Osim toga, cijepljenje stranih studenata moći će provoditi i sama sveučilišta, dodao je ministar.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.