Upoznajte žiri 8. SFF-a – Iva Rosandić

Bližimo se osmom izdanju Star Film Festa što znači da je pravo vrijeme da upoznate naš ovogodišnji žiri!

Iva Rosandić prva je članica žirija koju vam predstavljamo! Studirala je komparativnu književnost, filozofiju i bibliotekarstvo. Filmskom svijetu je najpoznatija kao filmska kritičarka na portalu Dokumentarni.net te je za svoj rad 2020. godine osvojila nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolju kritičarku – “Svako priznanje, a posebno ono strukovne udruge je važno jer potiče na daljnji rad, koji u našim uvjetima ovisnosti o jednogodišnjim potporama i posljedične nesigurnosti, može sam po sebi biti demotivirajući,” rekla nam je Iva.

Filmska kritika neizostavan je dio filmske ali i svake druge kulture, a ako ju gledamo kao zasebnu disciplinu može nam pružiti alate za razumijevanje i opisivanje filmski procesa. “ Iako se obično doživljava kao distancirano procjenjivanje prema nejasnim kriterijima, ipak mislim da je najvažnija komunikacijska uloga koju može poprimiti, kao i činjenica da se u njoj ogledaju procesi koji se događaju na čitavoj filmskoj sceni,” podijelila je Iva svoje mišljenje i nadodala kako upravo kroz kritiku možemo pratiti trendove u filmskoj produkciji ali i u stavovima same publike, čiji su kritičari dio.

Iva je pohađala Kulturpunktovu novinarsku školicu te Radionicu kritike u Kinoklubu Zagreb gdje se povezala s drugim akterima u kulturi. “Uvijek nastojim osvijestiti kontekst unutar kojeg se piše i snima, odnosno konkretan film promatrati unutar konkretnog društvenog momenta”, ispričala nam je Iva pri opisivanju samog procesa pisanja filmske kritike, a na pitanje prisutnosti subjektivnosti tijekom pisanja kritike odgovorila je kako je subjektivnost neminovno prisutna u svakom našem činu – “ danas se subjektivnost otvoreno uzima u obzir, u smislu specifičnog ukusa uvjetovanog razvojnim putem, interesima i slično.”

U ulozi žirija se iskušala na Reviji studentskog filma, a na Star Film Festu se iznimno veseli druženju i novim poznanstvima.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.