Otvoren prvi Centar za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih u Republici Hrvatskoj

U utorak, 29.06.2021. godine izaslanica Predsjednika RH i njegova savjetnica za ljudska prava gospođa Melita Mulić otvorila je prvi centar digitalne pismenosti za slijepe i slabovidne osobe u prostorijama Udruge slijepih Zagreb, a u sklopu projekta ˝Mreža za sve˝. Povodom otvaranja istaknula je: ”Digitalna pismenost će osigurati slijepim i slabovidnim osobama nove mogućnosti koje su prijašnjim generacijama bile uskraćene. Veliki naglasak stavljamo na uvažavanje različitosti, ali i na poticanje stvaranja novih prilika za slijepe i slabovidne osobe. Predsjednik RH Zoran Milanović s velikim zadovoljstvom podržava ovakve društveno odgovorne projekte te zahvaljuje na potpori i ljubavi svima koji su se uključili.”

U uvodnom izlaganju predsjednik udruge gospodin Branimir Šutalo istaknuo je: ˝Ovaj centar bi trebao poslužiti kao primjer dobre prakse  ostalim udrugama slijepih i slabovidnih u Republici Hrvatskoj. Uz opismenjavanje Brailleovim pismom, moderno doba je pred zajednicu slijepih i slabovidnih digitalnu pismenost postavilo kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice. Kako bi se taj preduvjet osigurao naša zajednica se susreće s ozbiljnim financijskim izazovom jer nužna informatička oprema  košta do 25 000 kuna po korisniku. Zbog toga se posebno želimo zahvaliti i sponzorima, HEP grupi i dm-drogeri markt Hrvatska koji su se odazvali ovom projektu, zahvaljujući kojima je i opremljen naš novi informatički centar.˝

Inicijativu za otvaranjem ovog centra dao je naš dugogodišnji volonter Danijel Koletić, direktor agencije Apriori World, koji je skrenuo pozornost na važnost i neophodnost prilagodbe web stranica za slijepe i slabovidne osobe prema WCAG standardu (web content accessibility guidelines) prije četiri godine. Koletić je istaknuo: ˝Nažalost, unatoč europskoj direktivi, susrećemo se s poražavajućim brojkama programiranih stranica po WCAG standardu, posebno stranica javnih uprava i javnih tvrtki.  Zakon koji je trebao biti usklađen u potpunosti s europskom direktivom, izostavio je obvezu osnovnih i srednjih škola za ovakvim pristup  stranicama što predstavlja veliki izazov za razumijevanje mladih generacija u inkluzivnosti osoba s invaliditetom. Bilo bi zanimljivo, iz Ureda povjerenika za informiranost, čuti statističke podatke o usklađenosti web stranica.˝

Izvršni direktor Goran Denis Tomašković je naglasio da  ovaj pristup i dostupnost informacija slijepim i slabovidnim osobama omogućava da se ravnopravno uključuju u društveni, politički i poduzetnički svijet i da što se tiče dostupnosti informacija neće ovisiti o drugima već će biti samostalniji.

Kontakt:

Goran Denis Tomašković

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb

098637988

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.