Međimurje dobilo novi prvorazredan turistički sadržaj – Riznica Međimurja u samom srcu Čakovca

Međimurska županija dobila je još jedan suvremeni turističko-kulturni sadržaj. Svoja vrata građanima je otvorila Riznica Međimurja, muzej nematerijalne baštine koji predstavlja povijesno blago i tradicijske vrijednosti međimurskog kraja.

Prvi posjetitelji stigli su u muzej u okviru manifestacije „Noć Riznice Međimurja“ zahvaljujući kojoj je tijekom cijelog vikenda omogućeno besplatno razgledavanje građanima. „Svi mi koji volimo naše Međimurje danas smo iznimno ponosni, ponosni jer smo u jedinstvenom prostoru obuhvatili međimursku povijest i vrijednosti, međimursko znanje i pamet, još jednom potvrdili sposobnost privlačenja europskih sredstava i očuvali ono najvrjednije što imamo, a to je naš identitet.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom otvorenja Riznice Međimurja. „Prvo otvaramo muzej onima kojima je to namijenjeno, a to su naši građani za koje želimo da s ponosom govore o ovom simbolu Međimurja, Starom gradu Zrinskih.“, dodao je župan Posavec pojasnivši da je manifestacijom Noć Riznice Međimurja novi muzej prvo otvoren za građane, dok će se tijekom sljedećeg tjedna održati završna konferencija projekta kojom će muzej i službeno biti otvoren.

Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom “Minijature”.

Međimurje dobilo novi prvorazredan turistički sadržaj - Riznica Međimurja u samom srcu Čakovca

Prošećite tamnicama u kojima su bili zatvoreni vještice, neposlušni kmetovi i vojni zarobljenici

Stalni postav „Stoljeće utvrde“ smješten u prizemlju usredotočen je na sam čakovečki Stari grad, njegov razvoj i izvornu namjenu, kao i teme koje su s njime povezane. Prezentiran je sustav obrane čakovečke utvrde, način ratovanja u srednjem i ranom novom vijeku te je stavljen naglasak na razloge utamničenja osoba od razdoblja 16. do 20. stoljeća. Posjetitelji mogu razgledati tamnice u kojima su hiperrealistične lutke koje predstavljaju stvarne osobe koje su kroz povijest bile smještene u čakovečkim tamnicama, od žena optuženih da su vještice, do visokih vojnih zarobljenika. Najviše je tema povezano s razdobljem gospodstva obitelji Zrinskih koja je ostavila najvidljiviji trag na kompleksu čakovečkog Starog grada.

Postav „Minijatura“ upoznaje nas s nematerijalnim dobrima koja nalazimo na području Međimurja kao što su tradicijski obrti, zaštićene skupine govora, prakse, običaji i folklorno stvaralaštvo, a drugi dio „Minijatura“ posvećen je usmeno-predanoj baštini Međimurja u kojoj se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te pričama o nadnaravnim bićima koje su se prenosile usmenim putem i očuvale do danas. Popevka i Vinko Žganec, zlatarenje i čipkarstvo, medičarstvo i lončarstvo, dječje igračke, cekeri, pisanice, pikači i lafre, mitovi i legende – Riznica Međimurja na edukativan i iznimno atraktivan način govori o tradiciji Međimurja, a poseban dio postava posvećen je međimurskoj legendi o pozoju.

Međimurje dobilo novi prvorazredan turistički sadržaj - Riznica Međimurja u samom srcu Čakovca

Projekt sufinanciran europskim fondovima privući će posjetitelje iz cijelog svijeta

Velika očekivanja od novootvorenog muzeja ima ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan koja je sa svojim timom muzejskih djelatnika i projektnim timom predvođenim direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom, pročelnikom za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darkom Radanovićem i pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije Anitom Strniščak, projekt uspješno privela kraju. „Uložili smo srce i dušu u ovaj projekt, suočili smo se s brojnim izazovima tijekom ovog dugotrajnog procesa, no sada kada je muzej otvoren, počinje novi posao, a to je prezentirati što široj publici jedinstvenost Međimurja.“, ponosno je poručila ravnateljica Hrustek Sobočan.

Nakon razgledavanja Riznice Međimurja, građani se mogu popeti na vrh zvonika ili mogu uživati u prekrasnoj terasi podno zvonika na kojoj je smješten kafić. Dio postava čini igraonica, odnosno prostor za djecu u kojem se najmlađi mogu obući u jednog od članova plemićke obitelji Zrinski, mačevati, nacrtati svog „pozoja“, a za mlade ljubitelje tehnologije spreman je kinetički pijesak u kojem mogu izgraditi dvorac.

Međimurje dobilo novi prvorazredan turistički sadržaj - Riznica Međimurja u samom srcu Čakovca

Oduševljeni viđenim postavom tijekom Noći Riznice Muzeja bili su izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za kulturu Zdravko Zima, izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman. „Otvorenje ovog muzeja nematerijalne baštine značajno je za ovu regiju, ali i za cijelu Hrvatsku jer svaka ozbiljna nacija svoju budućnost gradi na čuvanju svoje prošlosti. Važan je ovo trenutak jer hrvatski turistički aduti nisu samo na obali, već i kontinent ima svoje vrijednosti i kvalitete, a ovaj muzej dostojno konkurira najsuvremenijim muzejskim postavima i s pravom nosi naziv Riznica Međimurja.“, kazao je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima.

Stari grad Zrinskih, njegovi bastioni, zidine, palača i perivoj srce su današnjeg modernog Čakovca, stoga je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini s velikim zadovoljstvom nazočila otvorenju Riznice Međimurja koja Čakovec uvodi među prvorazredne muzejske gradove, a zajedno s Ekomuzejom Međimurje malo, Matulovim gruntom u Frkanovcu, Centrom za posjetitelje „Med  dvemi vodami“ u Križovcu“ i ostalim turističkim sadržajima diljem županije, Međimurje i dalje potvrđuje da je najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma.

Međimurje dobilo novi prvorazredan turistički sadržaj - Riznica Međimurja u samom srcu Čakovca

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.