U Lendavi otvoren Hrvatski kulturni centar Zrinski

U slovenskom gradu Lendavi svečano je otvoren Hrvatski kulturni centar Zrinski u kojem će djelovati Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, jedno od najaktivnijih društava Hrvata izvan Hrvatske.

Brojne sekcije i aktivnosti HKD Pomurja tijekom godina prerasle su tijesne prostorije Hrvatskog doma u kojima su djelovali od 2005. godine, stoga su 2017.godine dobiveni dodatni prostori od Općine Lendava za budući Hrvatski kulturni centar koji su obnovljeni uz pomoć Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Međimurske županije, gradova Preloga, Murskog Središča i Čakovca, sponzorskim i vlastitim sredstvima

Obnova i uređenje Hrvatskog kulturnog centra Zrinski vrijedna 70 tisuća eura završena je krajem 2019. godine, a kako je istaknuo predsjednik HDK Pomurje i predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, želja im je bila stvoriti Centar koji će biti na korist članova Društva, ali i prostor koji će služiti kao turistička i kulturna promocija Hrvatske.

HKC Zrinski sadrži pozornicu i društvene prostorije s knjižnicom za kulturne potrebe, kuhinju i ljetnu kuhinju za turističko-gastronomske potrebe. U dvorištu je obnovljen bunar iz 19. st, a u budućnosti se planira urediti i maleni hostel. Općina Lendava je prepoznala ideju te financirala obnovu dvorišta, poštivajući kulturno-zaštitne uvjete te će krajem godine ondje biti postavljen spomenik Nikoli Zrinskom VII Čakovečkom. “Ideja kojom smo se vodili je da obnovimo staro građansko dvorište koje je zaštićeno kulturno dobro za potrebe kulturnog turizma. Drago nam je što smo se nakon dugo vremena okupili u prostorima HKD Pomurje, koje je posljednjih 15 godina svojim aktivnostima prepoznato diljem regije. Nazvali smo ovaj prostor Centar “Zrinskih”, u čast hrvatskoj plemićkoj obitelji čiji su članovi bili aktivni na političkom, povijesnom i umjetničkom polju
srednje Europe. Još jedna obnovljena zgrada u starom gradu Lendavi dodatno će stimulirati
revitalizaciju ovog dijela grada i potaknuti aktivnosti kroz koje će se još više povezati svi koji
poštuju tolerantni prostor različitosti koji stoljećima poznajemo i živimo u Lendavi.”,
 kazao je predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak.

Svečanosti otvorenja Hrvatskog kulturnog centra Zrinski nazočili su mnogi visoki uzvanici: ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH Darko Horvat, državna tajnica Ministarstva kulture RS Ignacija Fridl Jarc, Veleposlanik RH u Ljubljani Boris Grigić, župan Međimurske županije Matija Posavec, počasni konzul Konzulata RH u Mariboru Šime Ivanjko, župan Občine Lendava Janez Magyar, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik općine Sveti Martin na Muri Martin Srša i mnogi drugi.

Za ovu posebnu priliku u Centru Zrinski postavljene su dvije izložbe, Nikola Zrinski Sigetski i Nikola Zrinski Čakovečki, kao plod suradnje Muzeja Međimurja i Galerije – Muzej Lendava, a na svečanosti otvorenja nastupili su i Komorni zbor Vita iz Lendave i Tamburaši Hrvatskog kulturnog društva Pomurje.

U čast otvorenja Hrvatskog kulturnog centra Zrinski postavljena je izložba poznatog umjetnika Stephana Lupina koju će „na lendavskom gradu“ moći razgledati brojni posjetitelji do listopada ove godine.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.