Foto; Wikimedia Commons

Poljska će promijeniti grb, zastavu i himnu

Na prvi bi se pogled reklo kako poljska vlada nema pametnijeg posla. Međutim problem je čisto tehničke prirode tj. posljedica je novih digitalnih tehnologija koje imaju svoja ograničenja tj. pravila i mogućnosti primjene. Evo o čemu se radi:

Poljska vlada radi na promjeni državnih simbola – grba, himne i zastave. Zakon bi trebao biti spreman na jesen 2021., izvješćuje tamošnji medij Rzeczpospolita, a prenosi Geopolitika.

U zadnjem tromjesečju ove godine poljsko Ministarstvo kulture dovršit će rad na novom zakonu o državnim simbolima.
 

 
Prema dizajneru Andrzeju Włoszczyńskom, koji se specijalizirao za poljske državne simbole, vladine agencije trenutačno koriste različite vrste orlova – “slične, ali ne i identične”. U planu je i prilagodba grba, jer ne udovoljava zahtjevima heraldike.

“Pogreške koje se često spominju su odsutnost praznina na kruni i zlatno bojanje samo orlovih kandži, a ne svih nogu do linije pera”, precizira stručnjak.

Također, promjene slijede i na zastavi. Problem je s crvenom bojom koju određuje sustav CIELUV, uveden davne 1960. godine. Unapređenjem digitalne tehnologije nastao je problem, bi li zastava trebala biti grimizna ili svijetlocrvena?

Također će se izmijeniti glazba poljske himne. Naravno, Dombrowski Mazurka iz 1927. godine ostat će i dalje, ali danas ne postoje legalno formalizirane službene partiture orkestra osim klavirskog aranžmana.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.