Planet Zemlja dobio peti ocean

Planet Zemlja dobila je i peti ocean. National Geographic Society, najveća svjetska znanstvena udruga, proglasila je ovih dana Južni ili Antarktički ocean i službeno oceanom. 

National Geographic Society izrađuje karte svijeta još od 1915. godine, a do ove su godine službeno priznavali postojanje četiri svjetska oceana – Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog.

– Znanstvenici odavno priznaju postojanje Južnog oceana, no on nikad nije bio kao takav potvrđen  određenim međunarodnim sporazumom pa ga nismo priznavali niti mi –  rekao je geograf National Geographic SocietyAlex Tait, dodajući kako će ova njihova odluka imati najveći utjecaj na obrazovni sustav.

– Studenti uče o oceanskom sustavu kroz one oceane koje proučavaju. Ako u to ne uključite Južni ocean, onda nećete biti u mogućnosti naučiti njegove specifičnosti i njihovu važnost za planet.
 

 
Oceani prekrivaju 71% Zemljine površine, a prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosferu predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija, navodi Morski.hr.

Iako su oceani velike vodene površine omeđene isključivo kontinentima, taj slučaj nije i sa Južnim oceanom, koji se proteže sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine. National Geographic Society navodi kako je tu smještena Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current  – ACC), hladna morska struja koja povezuje Atlantski, Indijski i Tihi ocean.

Znanstvenici vjeruju da je ACC stvorena prije 34 milijuna godina, kada se Antarktika odvojila od Južne Amerike, dopuštajući vodi da slobodno kruži oko “dna svijeta”. Tvrde da je ta voda hladnija i manje slana od oceanske vode na sjeveru.

Poznato je da ACC “uvlači” vodu iz Atlantskog, Tihog i Indijskog oceana funkcionirajući kao globalni transportni pojas koji prenosi toplinu oko planeta, dok hladna gusta voda ACC-a tone i pomaže u skladištenju ugljika u dubokom oceanu. Prema tvrdnjama National Geographica, unutar ACC-a žive tisuće različitih morskih vrsta.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.