Hrvatska je druga! – najsiromašnija zemlja u EU, iza nas još samo Bugarska

Rumunjska je po potrošnji po glavi stanovnika na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 67 posto

U ponedjeljak je Eurostat objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini prema kojima je Hrvatska na samome dnu Europske unije, prenosi Index. AIC mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca.
Hrvatska je prema novim podacima potvrdila poziciju druge najsiromašnija zemlja EU, a od nas je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj je 56 posto slabiji nego u Njemačkoj.

Prema podacima Eurostata, devet zemalja članica je po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg koji je 31 posto iznad europskog prosjeka. Slijedi Njemačka s 23 posto, a u skupini zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad prosjeka EU su Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska.


Rumunjska je Hrvatsku, po ovome kriteriju, prestigla 2015. godine. Te godine obje zemlje bile su na 58 posto prosjeka EU, a sada je, prema novim podacima koji obuhvaćaju 2020. godinu, Rumunjska na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 67 posto.

Rumunjska prestigla Hrvatsku, ali i Slovačku
Osim toga, Rumunjska je pretekla i Slovačku. Na Cipru, u Italiji, Litvi i Irskoj razine su bile 10 posto ili manje od prosječnih, dok su Španjolska, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku 11-20 posto. Rumunjska, Estonija i Grčka bile su 21-25 posto ispod prosjeka EU.
Pet zemalja je 25-33 posto ispod prosjeka, a to su Slovačka, Latvija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska, prenosi Net.hr.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.