17 međimurskih srednjoškolaca sudjelovalo na jednom od najvećih strukovnih natjecanja u Europi i svojim rezultatima potvrdilo da je budućnost strukovnih zanimanja u Međimurju sigurna

Od 11. do 13. svibnja održano je najveće strukovno natjecanje u ovome dijelu Europe, Državno natjecanje strukovnih učenika WorldSkills Croatia 2021., čijom se organizacijom želi podići privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, nadahnuti mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri i promicati važnost strukovnih vještina kao osnove za rast hrvatskog gospodarstva.

WorldSkills Croatia 2021. održan je na Zagrebačkom velesajmu te u 31 srednjoj školi, a domaćin kategorije Poduzetništvo i ove je godine bila Ekonomska i trgovačka škola Čakovec. Riječi pohvale učenicima iskazala je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Kukolić-Vinković poručivši da su ovih 17 učenika najbolji u Hrvatskoj u strukovnim zanimanjima i zbog toga su ponos međimurskog obrazovanja. Veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima izrazili su i ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Čestitke učenicima, ali i mentorima i ravnateljima uputila je  pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak: „Živimo u svijetu u kojem moramo kontinuirano učiti i stjecati nove vještine, a posebice je to važno u strukovnim zanimanjima. Veliku zahvalu za ove rezultate moramo uputiti mentorima koji ulažu jako mnogo truda i vještina u svakodnevno usavršavanje kako bi što učinkovitije mogli učenicima prenijeli svoje znanje, a rezultati ovog natjecanja potvrda su kvalitete naših strukovnih škola.“
 

 
Luka Gregur, Tomislav Horvat i Luka Bartolić najbolji u Hrvatskoj u svojim kategorijama

Na ovogodišnjem natjecanju više od 300 učenika natjecalo se u 43 discipline, a iz Međimurske županije sudjelovalo je 17 učenika i 15 mentora iz 4 međimurske srednje škole. Naši učenici svake godine postižu odlične rezultate na ovom natjecanju, a ove godine ostvarili su tri prva mjesta, dva druga i pet trećih mjesta.

Iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Luka Gregur u kategoriji Poslovanje turističke agencije ostvario je 1. mjesto pod mentorstvom profesorice Zite Lajtman. U kategoriji Komercijalni poslovi, 3. mjesto ostvarila je Simona Hižman pod mentorstvom profesora Denisa Jalušića. Ananda Marciuš-Kovač u kategoriji Poslovanje recepcije hotela ostvarila je 4. mjesto pod mentorstvom profesorice Helene Jošt.

Iz Gospodarske škole Čakovec, u kategoriji Vožnja motornim vozilom učenik Tin Zamuda ostvario je 2. mjesto pod mentorstvom profesora Stjepana Novaka.  Danijela Novak i Samanta Balog ostvarile su 2. mjesto u kategoriji Dizajn modnih dodataka pod mentorstvom profesorice Mie Makšan. Klara Groman ostvarila je 5. mjesto u kategoriji Cvjećarstvo uz mentoricu profesoricu Karmelu Radošević. 5. mjesto u kategoriji Izrada modnog dodatka zauzela je Sara Čurin uz mentoricu profesoricu Katicu Korunek.

Iz Graditeljske škole Čakovec, Tomislav Horvat najbolji je u kategoriji Keramičarstvo i oblaganje uz mentorstvo profesora Nenada Horvata. Patrik Herjavec ostvario je 3. mjesto u kategoriji Soboslikarstvo pod mentorstvom  profesora Edija Radana. 3. mjesto osvojio je Joško Pavunić u kategoriji Graditeljska tehnologija uz mentoricu profesoricu Ljiljanu Tepavac-Kocijan. Patrik Šincek pod mentorstvom profesora Zlatka Jakšića ostvario je 3. mjesto u kategoriji Stolarstvo. Mark Bistrović i Darko Levačić u kategoriji Suha gradnja ostvarili su 3. mjesto pod mentorstvom profesorice Srebrenke Pongrac. Antonija Šafarić ostvarila je 4. mjesto u kategoriji Multimedija pod mentorstvom profesora Ivana Čondora. U kategoriji Arhitektonske tehnologije, Anabela Sabol zauzela je 6. mjesto uz mentoricu profesoricu Tatjanu Vadas.

Iz Tehničke škole Čakovec, Luka Bartolić najbolji je u kategoriji Strojarske tehnike pod mentorstvom Marijana Horvata.  „Ovih dana nekima od nas završavaju posljednje priče našeg srednjoškolskog obrazovanja i započinju pisanja nekih novih stranica našeg života. Natjecanje WorldSkills Croatia sigurno je jedan od najljepših trenutaka mog srednjoškolskog puta, no uspjeha koji smo postigli sigurno ne bi bilo da naši mentori nisu prepoznali naš potencijal i talent. Hvala im na tome, ali hvala im svim djelatnicima škola i Međimurskoj županiji koji nas podupiru. Naši uspjesi pripadaju svima vama i neka vam budu snaga za daljnji rad.“, poručio je Luka Bartolić.

WorldSkills Croatia 2021. jedno od rijetkih velikih natjecanja u vještinama koje je provedeno uživo u cijelome svijetu u proteklih godinu dana i prvi događaj u Hrvatskoj održan uživo od početka koronavirusa. Upravo nas je pandemija koronavirusa podsjetila na važnost strukovnih zanimanja i vještina koje su nam omogućile nastavak života kada je sve stalo.

Danas u stranice međimurskog obrazovanja ponovno bilježimo veliki uspjeh, koji je još jači jer je postignut u strukovnim zanimanjima, koja su u Hrvatskoj deficitarna, ali su ključ razvoja gospodarstva. U Međimurju to dobro znamo i zato gradimo Centar kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec, Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu u Srednjoj školi Prelog, razvijamo centre izvrsnosti i Metalsku jezgru, sufinanciramo stipendije za deficitarna zanimanja i povezujemo obrazovanje i gospodarstvo kako bi stvorili uvjete za ostanak mladih u Međimurju.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec čestitavši učenicima, njihovim mentorima i ravnateljima na postignutim uspjesima.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.