Foto: Twitter / Facebook

Urušila se poznata prirodna svjetska atrakcija, zaštićena od UNESCO-a

Poznata prirodna kamena formacija na otočju Galapagos, zaštićena kao spomenik UNESCO-a prirodne baštine, Darwinov luk, urušio se od posljedica erozije, objavili su ekvadorski dužnosnici za zaštitu okoliša, dodajući da luk više ne postoji u dosadašnjem obliku te da su ondje ostala samo dva stupa koja su ga držala.

– Darwinov luk, atraktivan prirodni most koji se nalazio udaljen manje od kilometra od glavnog područja Darwinova otoka, urušio se zbog prirodne erozije. Darwinov luk nekoć je bio povezan s otokom. Područje se smatra jednim od najboljih mjesta na planetu za ronjenje i promatranje morskih pasa čekićara i ostalih morskih životinjskih i biljnih vrsta – izvijestilo je ministarstvo.
 

 
Otočje Galapagos naziv je dobilo po britanskome prirodoslovcu Charlesu Darwinu, utemeljitelju prve znanstvene i danas prihvaćene teorije o evoluciji živih bića, koja je po njemu dobila naziv darvizinam. Najprije je studirao medicinu, zatim teologiju, prenosi Večernji list.

Galapagos je pod Unescovom zaštitom od 1978., a na otočju danas živi oko 30.000 stanovnika. Vulkanski arhipelag čine 234 otoka, brojni zaljevi i kameno stijenje.

Urušavanje Darwinova luka podsjetnik je na to u kolikoj je mjeri krhak svijet u kojemu živimo. Ne možemo napraviti gotovo ništa da bismo spriječili prirodnu eroziju i slične geološke procese, no možemo zaštititi podmorski svijet. Luk je bio jedna od glavnih turističkih atrakcija, a pod njim su plivala najveća jata morskih pasa čekićara na svijetu – rekla je Jen Jones iz Zaklade za očuvanje Galapagosa.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.