Umirovljenici će krajem travnja, pred izbore, dobiti od 400 do 1200 kuna?

Vladin paket pomoći, koji bi trebao obuhvatiti 800.000 penzionera s mirovinama manjim od 4000 kuna, vrijedan je ukupno 700 milijuna kuna

Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznaje Jutarnji, isplaćivati kroz četiri platna razreda.

Najviše će tako dobiti umirovljenici s najnižim mirovinama koji mjesečno primaju do 1500 kuna. Prema zadnjem prijedlogu, koji smo neslužbeno dobili, a koji u Vladi nisu htjeli potvrditi, oni bi trebali dobiti 1200 kuna, odnosno gotovo još jednu cijelu mirovinu. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj mirovinu manju od 1500 kuna prima oko 266.000 umirovljenika.

Dugi pregovori
Umirovljenici koji primaju mirovinu veću od 1500 kuna, ali do najviše 2000 kuna, trebali bi, prema zadnjim informacijama, dobiti 1000 kuna dodatka. Njih je u Hrvatskoj više od 140.000. Oni koji su u trećem platnom razredu, odnosno koji imaju mirovinu u rasponu od 2000 kuna do maksimalno 3000 kuna, mogli bi dobiti 800 kuna dodatka, a njih je najviše – oko 340.000. A oni koji imaju mirovinu veću od 3000 kuna do najviše 4000 kuna mogli bi dobiti 400 kuna covid dodatka.

Koliki će na kraju stvarno biti iznosi, znat će se danas. Vlada će za ovu namjenu morati izdvojiti oko 700 milijuna kuna, a pregovori oko covid dodatka za najugroženije umirovljenike trajali su gotovo godinu dana. Sada su, mjesec dana prije lokalnih izbora, gotovi. Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas će tako u Banskim dvorima, uz ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, primiti predstavnike umirovljenika, a poslije će na konferenciji za medije objaviti dogovorene iznose dodatka i platne razrede.

Na sastanku u Vladi bit će predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović, koji su zajednički pregovarali o covid dodatku. Covid dodatak jednokratna je pomoć za umirovljenike u epidemijskoj krizi, koju su mnoge druge države isplaćivale kako bi pomogle najugroženijima, a s obzirom na vrlo malu indeksaciju mirovina i kod nas se počelo razgovarati o ovoj vrsti pomoći. Inicijalni je prijedlog bio da se isplaćuju naknade od 50 do 150 eura, ovisno o visini mirovine, što bi koštalo proračun više od milijardu kuna, no na kraju se došlo do kompromisa da se kroz četiri platna razreda isplati jednokratni dodatak samo onima koji imaju do 4000 kuna mirovinu.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.