Udruzi Biovrt država poslali tri inspekcije jer je, zamislite, aktivna, a sad želi suradnju s njom!

Ovo ima samo u Hrvatskoj!

Nije prvoaprilska šala, danas sam bila na sudu. U procesu zagovaranja Zakona o sjemenju, udruga Biovrt je od Ministarstva poljoprivrede umjesto priznanja za očuvanje bioraznolikosti i predani rad na održavanju banke sjemenja s 0 (nula) kuna državne potpore za ovaj rad – dobila čak 3 inspekcije – tržnu, fitosanitarnu i poljoprivrednu, s ciljem prikazivanja prakse kojima udruge čuvaju genetsku raznolikost i omogućuju dostupnost niza autohtonih sorti kao ilegalno stavljanje sjemenja na tržište.
FAO je prepoznao vrijednost ovakvih neformalnih sustava i društvenih banaka sjemenja poput Biovrta te dao preporuku državama da omoguće njihovo funkcioniranje – što naša država nije napravila: http://www.fao.org/3/i4916e/i4916e.pdf…

Da bi stvar bila još zanimljivija, naknadno su u Ministarstvu poljoprivrede prepoznali vrijednost naše društvene banke sjemenja i sada očekuju suradnju i da im u budućnosti iz udruge Biovrt damo uzorke – dio sjemenja povrća koje smo skupili za stavljanje na Nacionalnu sortnu listu, jer je ispalo eto da je upravo udruga Biovrt skupila najviše primki povrća u RH – ponavljamo, s 0 kuna državne potpore.
Danas sam imala prvo saslušanje kod predmeta tržne inspekcije, a agonija se nastavlja – jer postupak nije gotov. Čekam poziv na sud i radi prijave Poljoprivredne inspekcije. Tako da uz sav posao koji imamo s procesom zagovaranja sjemenja i kampanje koju provodimo – eto s čime se još moramo nositi.
👉 Ako nam želite pomoći u procesu zagovaranja, možete nam se javiti na naš volonterski poziv objavljen ovdje: https://www.facebook.com/nedamosjeme/posts/115506620565812
👉 Ako Inicijativu “Sjeme je naše ljudsko pravo” želite podržati vašom novčanom donacijom, možete ju uplatiti po ovom uputama:
Biovrt – u skladu s prirodom, Novo Selo Rok, M. Tita 140, 40000 Čakovec
IBAN: HR4523400091116044171 , PBZ banka d.d.
model i poziv na br: 02 1111
opis: donacija Sjeme je naše ljudsko pravo – obavezno stavite ovu napomenu
Hvala 🙂 ❤

Silvija Kolar-Fodor

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.