U ‘Zlatnoj povorci’ 22 faraona preseljena su u novo počivalište

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica u veličanstvenoj ‘Zlatnoj povorci faraona’ premješteni su iz starog Egipatskog muzeja u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice, poredani po starosti, preneseni se na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj “Zlatna povorka faraona” iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada. Između ostalih, u konvoju su bili i mumificirani ostaci Ramzesa II. i kraljice Hatšepsut.

Ondje će biti smješteni u “malo modernijim vitrinama”, rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu. “Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju”, dodala je Ikram, stručnjakinja za mumificiranje.

Mumije će se nalaziti u Kraljevskoj dvorani mumija i moći će se vidjeti od 18. travnja. Dvorana je koncipirana tako da će posjetitelji imati osjećaj da se nalaze u Dolini kraljeva u Luksoru. U svojem novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa. Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.