Svjetski dan svjesnosti o autizmu u Domu kulture Grada Preloga

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Dom kulture Grada Preloga organizira projekciju dokumentarnog filma „Zašto skačem“. Film je snimljen prema bestselleru Naokija Higashide, a prikazuje doživljaje neverbalnih osoba s autizmom diljem svijeta. Film vodi gledatelje do temeljne poruke autizma: to što ne govori ne znači da nema ništa za reći. Film će se prikazivati u Dom kulture Grada Preloga, 09. travnja 2021. godine (petak), s početkom u 18,00 sati. Ulaz na projekciju je besplatan.

IZVORNO IME: The Reason I Jump
REDATELJ: Jerry Rothwell
ŽANR: Dokumentarni
ULOGE: Jim Fujiwara, David Mitchell, Jordan O’Donegan
TRAJANJE FILMA: 113 minuta

SADRŽAJ FILMA:

Film se temelji na bestseleru Naokija Higashide, istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea. Trenuci iz života protagonistâ povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu – zašto skače. Iako toga najčešće nismo svjesni živimo u neurotipičnom svijetu i kao takvom neosjetljivom za čitav veličanstveni spektar različitih doživljaja stvarnosti ili neurorazličitosti. Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći, a “Zašto skačem” pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi. U ovom poetičnom istraživačkom dokumentarcu spajaju se Naokijevi doživljaji autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek 13 godina, s dirljivim prikazima petero izvanrednih mladih ljudi, što publici daje priliku da zaviri u intenzivan, često bolan ali i radostan svijet osjetila. Film je dobitnik nagrade publike na Sundance Film Festivalu, te nekolicine drugih nagrada na festivalima u Denveru, Valladolidu i Vancouveru.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.