SAD odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more

Američko veleposlanstvo u Ankari obavijestilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova o otkazivanju odluke o slanju dva ratna broda u Crno more, koja je ranije donijeta uslijed strahovanja zbog “nakupljanja ruske vojne moći na granicama Ukrajine”. O tom je dana 15. travnja, izvijestio Reuters, pozivajući se na svoje izvore u Washingtonu, piše Geopolitika News

Turska je prošlog tjedna najavila kako Sjedinjene Države šalju dva ratna broda u Crno more. Radilo se o razaračima USS Donald Cook i USS Roosevelt (op.GN). Rusija je taj potez nazvala neprijateljskom provokacijom.

Izvori britanske novinske agencije tvrde da je američko veleposlanstvo u Ankari obavijestilo tursko Ministarstvo vanjskih poslova o otkazivanju slanja brodova “bez navođenja razloga“. Također je naznačeno da je Turska, najvjerojatnije, “pogrešno protumačila početnu obavijest“, budući da otpremu brodova u Crno more “nije potvrdio Washington“.

Prema izvorima, Sjedinjene Države često obavještavaju Tursku o “potencijalnom ulasku” svojih brodova u Crno more. Međutim, sama činjenica zahtjeva ne mora značiti i neizbježni prolazak brodova – “to je, prije, jamstvo da brodovi mogu ući u vodno područje ako je potrebno“.

Podsjećamo: ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov prije tri dana oštro je upozorio Washington da svoje brodove „drži podalje od Krima jer bi, u suprotnom, moglo doći do neželjenih incidenata.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem ulasku američkih vojnih brodova u Crno more, ruska mornarica jučer je počela vježbe u Crnom moru, tijekom kojih se vježbaju gađanja površinskih i zračnih ciljeva. Osim toga, iz Kaspijskog jezera (mora) kanalom Volga-Don, u Azovsko i Crno more prebacuje se više od deset brodova Kaspijske flotile koji će u vježbama sudjelovati zajedno s brodovima Crnomorske flote.

Navedenu odluku Washingtona, nedvojbeno, prije svega treba promatrati u kontekstu prekjučerašnjeg telefonskog poziva američkog predsjednika Joe Bidena ruskom čelniku Vladimiru Putinu, kada je ruskom kolegi predložio sastanak i razgovore o različitim temama iz međunarodnih odnosa, o čemu smo detaljno pisali u našoj analizi tog istog dana, pod nazivom „Biden ‘pregrizao jezik’ i nazvao Putina“. Taj poziv, naravno, uopće ne znači da će do nekakve normalizacije američko-ruskih odnosa doći, ali definitivno je djelovao relaksirajuće na krajnje napeto stanje u Ukrajini i crnomorskom bazenu gdje Moskva ne pokazuje nikakve naznake odustajanja od svojih postavljenih ciljeva i čega je Washington svjestan, javlja portal Geopolitika News

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.