FOTO: Fred Tanneau/AFP

Radnici zarobili sedmoro menadžera, dosta im je!

Dvanaest sati trajala je ‘talačka kriza’ na sjeveru Francuske gdje su radnici Renaultove tvornice, koji se protive prodaji tvornice automobilskih dijelova smještene u Bretanji, zarobili sedmero menadžera.

Radi se o posljednjem u nizu slučajeva zarobljavanja šefova u francuskoj industriji. Sindikalni aktivisti zarobili su menadžere u utorak ujutro i pustili su ih doma tek kasno navečer u 22.30 sati, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji.

Predstavnik sindikata Mael Le Goff, iz tvrdolijevog CGT-a, rekao je da je sindikat odlučio pustiti menadžere “jer su i dalje odbijali dijalog pa je postalo besmisleno držati ljude koji ne žele surađivati”.

Proizvođač automobila, koji je najoštrije osudio zadržavanje menadžera, rekao je da pokušavaju naći kupca za tvornicu koja zapošljava 350 ljudi, kako bi zadržali proizvodnju i osigurali radna mjesta.

U Francuskoj su odnosi poslodavaca i radnika često narušeni, a sukobi između direktora i sindikalaca redovito pune novinske stupce. Godine 2014. radnici u tvornici guma Goodyear na sjeveru Francuske gotovo su 300 sati držali za taoce dvojicu direktora, kako bi pokušali spriječiti zatvaranje tvornice.

Prije šest godina, ljutiti zaposlenici Air Francea ganjali su nekoliko rukovoditelja u sjedištu zrakoplovne kompanije blizu Pariza. Jednoga su ispred TV kamera skinuli do pojasa, a drugome su rastrgali košulje i jaknu. Troje ljudi je zbog toga dobilo uvjetne zatvorske kazne.

Serija zarobljavanja menadžera (eng. Bossnapping) tijekom mandata predsjednika Nicolasa Sarkozyja između 2007. i 2012. godine ponukala je desnog čelnika da obeća kako će okončati tu praksu davanjem dodatnih ovlasti policiji.

Dok su menadžeri u ljevaonici Renaulta ‘Fonderie de Bretagne’ oslobođeni, tvornica ostaje zatvorena, a revoltirani zaposlenici traže od uprave da preispita planove o prodaji tvornice

– Još uvijek nema napretka. To traje već godinu dana, iscrpljujuće je, rekao je predstavnik sindikata Le Goff.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.