Međimurje dobilo drugi znanstveno-istraživački centar

Nakon što je početkom godine otvoren prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, Međimurska županija dobila je i drugi znanstveno-istraživački centar u manje od pola godine. Svoja vrata otvorio je Centar održivog razvoja koji će se koristiti za potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih znanstvenih subjekata.

Projekt “Centar održivog razvoja” vrijedan je 11.895.867,07 kuna i većim dijelom financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Zahvaljujući projektu obnovljena je zgrada u neposrednoj blizini Međimurskog veleučilišta u Čakovcu na prostoru bivše vojarne čime se nastavlja proces revitalizacije vojnih objekata po čemu je Međimurska županija prepoznata kao odličan primjer dobre prakse. Do sada je na prostoru bivše vojarne obnovljeno i stavljeno u funkciju šest objekata u kojima djeluje 8 podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija koje čine Centar znanja Međimurske županije, a ovom dojmljivom popisu pridružio se i Centar održivog razvoja.

Ulaganje u obrazovanje, suvremenu opremu i infrastrukturu te poticanje izvrsnosti najvažniji je zadatak i smjer u kojem razvijamo Međimursku županiju. Imamo dva fakulteta, Međimursko veleučilište i Odsjek Učiteljskog fakulteta koja zajedno broje oko 1500 studenta, a u Međimurje dolaze studenti iz svih krajeva Hrvatske. Kako bismo stvorili što bolje uvjete za obrazovanje, ali i popravili kvalitetu života studenata, otvorili smo studentsku menzu i studentski dom, podupiremo ih kroz studentske kredite i jednokratne potpore, dok otvaranjem znanstveno-istraživačkih centara želimo ojačati Međimurje kao županiju znanja kroz jačanje znanstvene zajednice.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti otvorenja Centra održivog razvoja.

U obnovljenoj zgradi smještena su i opremljena 4 znanstvena laboratorija – Biokemija okoliša, Održivi razvoj, Laboratorij primijenjene automatike i Laboratorij proširene stvarnosti, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke. Kroz rad Centra održivog razvoja osigurana je istraživačko-razvojna infrastruktura koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja, eksperimentalnog razvoja i obrazovanja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti te će se pojačati suradnja između Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih istraživačkih institucija i gospodarstava. Dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr.sc. Igor Klopotan istaknuo je da Međimursko veleučilište u Čakovcu već 13 godina uspješno provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja, odgovornosti za znanje kao javnog dobra, mobilnosti i razvoju ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva: „Tim postulatima privlačimo studente iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih zemalja koji se za ovu obrazovnu instituciju odluče u sklopu programa studentske razmjene. Studentima se nudi izbor od 3 preddiplomska stručna studija u redovitoj i izvanrednoj izvedbi, u trajanju od 3 godine: Računarstvo, Menadžment turizma i sporta i Održivi razvoj, a upravo ćemo kroz studij Održivog razvoja osigurati istraživačko – razvojnu infrastrukturu koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti.“

Kroz Centar održivog razvoja, Međimursko veleučilište i Međimurska županija žele okupiti sve istraživače na jednom mjestu te pokrenuti znanstvenu akreditaciju Veleučilišta, kako bi postali prva znanstveno akreditirana ustanova u Međimurju. Međimursko veleučilište spremno je i za uvođenje novih studijskih programa, diplomskog studija Računarstva i stručnog studija Strojarstva te s ostalim veleučilištima razmatra uvođenje zajedničkih studijskih programa.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donacije možete izvršiti uplatom na žiro račun HR3124020061100838696 kod Erste banke. Hvala vam što podržavate djecu!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.