Lokalni izbori 16. svibnja, a drugi krug na Dan državnosti

Vlada je u srijedu na sjednici raspisala lokalne izbore  za nedjelju, 16. svibnja te donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe. Drugi krug izbora bit će 30. svibnja, na Dan državnosti.

Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno 1000 do najviše 10 tisuća kuna.  

Na predstojećim lokalnim izborima predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 JLS.

Podsjećamo, općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova i moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, 30. svibnja održat će se drugi izborni krug u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Dodajmo da su u odnosu na 2017. godinu, postroženi uvjeti za kandidiranje. Naime, popisu onih koji se ne smiju kandidirati, dodane su i osobe pravomoćno osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

Međutim, od odredbe da se to odnosi i na kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro te uvjetnom osudom, iznimka su osobe osuđene za kaznena djela počinjena iz nehaja.

To znači da se za župana može kandidirati i Radimir Čačić koji je, podsjeća Regionalni, zbog teške prometne nesreće skrivljene u Mađarskoj 2010. godine, osuđen na 22 mjeseca zatvora.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.