EK neće obnoviti ugovore s AstraZenecom i Johnson&Johnsonom

U Bruxellesu su odlučili da će se usredotočiti na cjepiva koja se temelje na tehnologiji mRNA, poput Pfizerovog i Moderninog, piše Jutarnji

Europska komisija odlučila je da neće obnoviti ugovore s tvrtkama AstraZeneca i Johnson & Johnson za iduću godinu, objavio je u srijedu talijanski list La Stampa, citirajući izvor iz talijanskog ministarstva zdravstva.

“Europska komisija je, u dogovoru s čelnicima mnogih (EU) zemalja, odlučila da neće produljiti ugovore s kompanijama koje proizvode tzv. vektorska cjepiva protiv Covida 19, nakon što oni isteknu”, objavila je La Stampa, prenosi Reuters.

Pišu kako su u Bruxellesu odlučili da će se usredotočiti na cjepiva koja se temelje na tehnologiji mRNA, poput Pfizerovog i Moderninog. Zasad nije poznat razlog zbog kojeg Komisija navodno odustaje od ugovora s AstraZenecom i Johnson & Johnsonom; odnosno, ne zna se je li problem u kašnjenju s isporukom ili kontroverzama oko teških nuspojava nakon cijepljenja.

Europska komisija u utorak je, inače, najavila da će tražiti objašnjenje od američke farmaceutske tvrtke Johnson & Johnson, koja je najavila da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu.

J&J je objavio da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 njihovom cjepivom. Ta odluka je donesena nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za to odluku”.

Samo dan ranije, Komisija je objavila da Johnson&Johnson počinje s isporukom cjepiva Europskoj uniji. Kompanija se obvezala da će do kraja lipnja isporučiti Europskoj uniji 55 milijuna doza, a u trećem tromjesečju dodatnih 120 milijuna doza.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Prednost nad ostalim cjepivima mu je ta što je potrebna samo jedna doza.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.