Izvor: REUTERS/Yves Herman

Cjepivo AstraZeneca promijenilo je ime

Cjepivo protiv koronavirusa, koje proizvodi farmaceutska tvrtka AstraZeneca, sada se zove Vaxzevria, objavila je Švedska medicinska agencija na temelju podataka dobivenih od Europske agencije za lijekove (EMA).

Samo cjepivo ostaje nepromijenjeno, ali švedska agencija novi naziv smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakiranja, prenosi Bruxelles Times.

EMA je odobrila promjenu imena u Vaxzevria 25. ožujka, na zahtjev tvrtke.

O cjepivu, koje je proizvela britansko-švedska farmaceutska tvrtka, nekoliko je puta bilo raspravljano otkako je krajem siječnja dobilo zeleno svjetlo od EMA-e.

Neposredno nakon odobrenja, nekoliko zemalja u Europi, uključujući Belgiju, odlučilo je da ga neće koristiti za starije osobe, dok su čekali dodatne podatke.

Kasnije, početkom ožujka, nekoliko je europskih zemalja privremeno obustavilo upotrebu cjepiva AstraZeneca zbog nekih slučajeva krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

  1. ožujka EMA je ponovno potvrdila da je cjepivo sigurno i učinkovito i da su koristi veće od mogućih rizika, ali još uvijek istražuje slučaj.

Uz to, o tvrtki se također raspravljalo jer je više puta smanjila obećane isporuke u EU, što je rezultiralo eskalacijom napetosti između EU i Velike Britanije, zaključuje N1 BiH.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.