Foto: Telegram - gradonačelnik Petrinje non-stop hoda u jaknama koje koštaju 2000 eura, skupim prslucima i vestama

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od milijun kuna, naravno, bez javnog natječaja

U Petrinji je tvrtka KI i DO, koju vodi tek punoljetni Kristian Prpić, upravo dobila posao od 998.000 kuna, otkrivaju 24 sata čiji članak prenosimo u cijelosti:

Tvrtka je upisana u sudski registar, što je pretpostavka da može poslovati, u drugoj polovici siječnja. A već u veljači je Grad Petrinja objavio da je toj tvrtki dodijeljen posao popravaka ili zamjene dimnjaka, zabatnih zidova, krovišta i dizala u petrinjskom naselju Mošćenica.

Tvrtka ima temeljni kapital od tek 10 kuna, nisu nam odgovorili imaju li zaposlenih i koliko. Gradonačelnik Dumbović obrazložio je dodjelu iznimnom hitnošću, tako da nije bilo ne samo javnog natječaja, nego nisu ni pozvane još neke tvrtke da daju svoju ponudu za taj posao.

I još jedan detalj. Grad je objavio i da je na isti način dodijelio posao i tvrtki Pet plus gradnja. Ali oni dimnjake i krovišta trebaju popraviti u 14 petrinjskih naselja za cijenu jedva veću od dva milijuna kuna. KI i DO je dobio gotovo milijun kuna za jedno naselje.

I tvrtka Pet plus gradnja, koja inače dobiva niz poslova s Gradom, ovaj unosni posao na obnovi dobila je direktnom pogodbom, te i tu ima spornih elemenata. Ali vratimo se na trenutak na tvrtku KI i DO.

Nazvali smo broj naveden kao njihov kontakt na dokumentu kojim im je dodijeljen posao. Htjeli smo pitati direktora i vlasnika Kristiana Prpića ima li zaposlenih i kako će obaviti taj posao kad je tek osnovao tvrtku. Imali smo informaciju da ima 18 ili 19 godina, pa smo htjeli pitati i otkud takav poduzetnički nerv i kako to da je baš on izabran od svih petrinjskih građevinskih tvrtki.

Ne zna da mu mladi sin ima tvrtku?!
– Niste dobili Kristiana, dobili ste njegova oca – rekao nam je glas s druge strane.

Znate li da vam je sin osnovao tvrtku i da je dobio posao od skoro milijun kuna? Jeste li i vi u tvrtki?
– A to ja ne znam… Ne znam ništa o tome – rekao je glas s druge strane, a onda se veza naglo prekinula.

Sugovornici iz Petrinje su nam objasnili da je otac Igor Prpić (41), koji je nekad imao i autoservis koji je otišao u stečaj. A i on se iselio s obitelji u Njemačku, ali se sad vratio.

  • On vam je u kumstvu s Dumbovićevim sinom. Godinama se poznaju te obitelji i u prisnim su odnosima i danas – kaže nam sugovornik iz Petrinje.

Nedugo zatim smo s broja koji smo zvali dobili i poruke. Ali ne i odgovor piše li nam sin Kristian ili otac Igor Prpić. U prvoj poruci piše da je obitelj krenula sat vremena nakon potresa iz Njemačke.

  • U Njemačkoj imamo firmu za visinske radove i čišćenje solarnih panela. Stavili smo se na raspolaganje s dizalicom i kolegama te srušili više od 70 dimnjaka bez ijedne kune – piše u poruci, a zatim se navodi da je majka primila i podijelila tri šlepera humanitarne pomoći koje su skupili Hrvati iz Kemptena koju su u Petrinji dijelili potrebitima svojim vozilima.

  • Posjedujemo višegodišnje iskustvo i mehanizaciju za visinske radove, stoga ne vidim zašto ne bismo radili u svom gradu – zaključuje se prva poruka.

Naveli su i da su se javili na natječaj objavljen u Narodnim novinama i da još pet tvrtki radi taj posao te da je to prava istina i da nema nikakve senzacije jer i ljudi mogu potvrditi da su radili besplatno.

Na pitanje o kumskim odnosima, odgovor je glasio da nisu ni u kakvom odnosu s gradonačelnikom Dumbovićem. Na dodatno pitanje o odnosu s njegovim sinom stigao je SMS da je sve rečeno.

U trenutku kad smo poslali upit u Petrinju i vodili ovaj razgovor, bile su samo dvije tvrtke za koje je Petrinja poslala obavijest o sklopljenom poslu. Jučer, u petak, objavljeno je da je i isti posao, ali za dva druga naselja, dobila tvrtka Stanić graditeljstvo. Isto direktno, a vrijednost je nešto više od milijun kuna. A takav isti posao vrijedan 113.000 kuna dobilo je i GS građenje.

Gradonačelniku Dumboviću poslali smo pisani upit u srijedu nakon što nam se nije javljao na telefon. Kad odgovor nismo dobili, pitali smo ga hoće li nam odgovoriti na mail. SMS-om je odgovorio: “Ne”. Da bi kasnije napisao da će odgovoriti u zakonskom roku iako zamolba za obrazloženje dodjele poslova nema veze s traženjem informacija po zakonskoj osnovi.

“Provjereno” Nove TV je već ranije objavilo prilog kako poslove u Petrinji dobiva i tvrtka Dumbovićeva sina Darka. Gradonačelnik je na meti kritike građana zbog nedijeljenja građevinskog materijala koji je stigao kao pomoć u Petrinju.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.