Foto: Iz priopćenja za Hrvatski savez slijepih

Što se događa u i oko Hrvatskog saveza slijepih?

U redakcije diljem Hrvatske pa tako i u redakciju portala Međimurje info stiglo je anonimno pismo u kojem se  predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača optužuju za mobbing, netransparentno poslovanje i financijske malverzacije. Pismo započinje sa
“Želimo Vas obavijesti da smo i dalje kao zaposlenici Hrvatskog saveza slijepih izloženi pojačanom pritisku i mobbingiranju od strane izvršne direktorice Andreje Veljače  i da stojimo iza svega što smo do sada napisali. Slažemo se da je hrabro se potpisati ali strah za egzistenciju i mentalno zdravlje je ipak jače.”

Anonimno pismo
Foto iz anonimnog pisma: 8.3.2021. Dan žena 15 osoba naguranih u mali prostor bez maski

Budući da su iznesene optužbe doprle i do nadležnih institucija i da smo zatražili očitovanje imenovanih za mobbing stiglo nam je i priopćenje iz Hrvatskog saveza slijepih:

Na danas održanoj konferenciji za medije zaposlenici Hrvatskog saveza slijepih javno su osudili nedavne medijske napise o mobbingu u njihovoj organizaciji o kojima u zadnje vrijeme medijske kuće dobivaju anonimna pisma.

Predsjednik Vojin Perić zajedno s izvršnom direktoricom Hrvatskog saveza slijepih, i ostalim zaposlenicima održao je danas, u ponedjeljak 15. ožujka, u prostorijama kazališta Vidra konferenciju za medije.

Hrvatski savez slijepih je nacionalna udruga koja djeluje već 75 godina a broji 27 članica lokalnih, županijskih odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja obuhvaćaju cijeli teritorij Republike Hrvatske a svojim djelovanjem rade u interesu slijepih osoba Republike Hrvatske.

U javnom obraćanju Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić kazao je da se Savez nazali na meti anonimnih pisama i da su ista prijavljena nadležnoj policiji.

„Ja kao predsjednik nikada nisam dobio niti jednu žalbu zaposlenika. Jamčim da ovdje nema mobbinga i jamčim za urednost poslovanja, jer su inspirirane anonimnim dojavama dolazile ovdje inspekcije i pokušavale utvrditi o čemu se radi.“

Izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača kazala je „mislim da radimo odlučno, transparentno, zakonito i za dobrobit onih zbog kojih postojimo a to su slijepi Hrvatske. Hrvatski savez slijepih je tijekom 2020. godine proveo 23 projekata, od toga 7 europskih. U doba pandemije i u doba potresa, u doba vrlo teške i izazovne situacije u kojoj smo se snašli, bili smo tu svaki dan za naše ljude koji su vrlo izložena skupina.“

Nedavna anonimna pisma, koja su pisana u ime zaposlenika Hrvatskog saveza slijepih, prijavljena su i nadležnoj policiji, a odgovor na ta pitanja najbolje mogu dati sami zaposlenici koji su i za potrebe ove konferencije za medije napisali i potpisali pismo u kojem oštro osuđuju nedavne napise i anonimna pisma.

Predstavnica zaposlenika Hrvatskog saveza slijepih Vinka Hrgovčić Cvetko pročitala je demanti u ime zaposlenika, koji se nalazi priložen ovom priopćenju.

„Ovime izričito navodimo da nitko od trenutnih djelatnika Hrvatskog saveza slijepih nije autor anonimnih pisama niti je ikoga ovlastio da u naše ime na bilo koji način zastupa naše interese“, naglasila je gđa. Cvetko u svom obraćanju.

Nadalje se Hrvatski savez slijepih neće očitovati na napise inspirirane anonimnim prijavama, već poziva sve koji imaju neku primjedbu da se očituju direktno Savezu ili javno i s dokazima obrazlože svoje primjedbe.

U potpisu za klijenta Hrvatski savez slijepih
Tamara Meleš
PR Account Senior

Evo i demantija koji je potpisan sa Djelatnici Hrvatskog saveza slijepih:

Poštovani predstavnici medija,
obzirom na povećani interes medija odlučili smo reagirati na navode u medijima temeljem anonimnih
pisama pojedinaca koji pišu u ime djelatnika Hrvatskog saveza slijepih o odnosu Izvršne direktorice
Andreje Veljača prema djelatnicima.
Ovime izričito navodimo da nitko od trenutnih djelatnika Hrvatskog saveza slijepih nije autor anonimnih
pisama niti je ikoga ovlastio da u naše ime na bilo koji način zastupa naše interese. Smatramo
neprihvatljivim ovakav način anonimnog klevetanja koji implicira službu Hrvatskog saveza slijepih govoreći
u naše ime te se u potpunosti ograđujemo od navedenih navoda. Ovakvim porukama ne bi trebalo
pridavati pozornost jer se radi o navodima bez uporišta zbog čega se, vjerujemo, autor skriva iza
anonimnosti. Nedopustivo je prelaženje granice kada u naše ime anonimni pojedinci žele ostvariti svoje
ciljeve.
Usredotočujući se na ciljeve i svrhu svoga rada do sada nismo niti sami pridavali pozornost anonimnim
pismima, koja to niti ne zaslužuju, no nakon vrijeđanja osobnosti poput navoda da smo već svi mentalno
bolesni, nemoćni te da nam se sustavno prijeti otkazom i šikanira morali smo reagirati i napisati ovaj
demantij.
Mi smo svi obrazovani ljudi koji znaju mislit svojom glavom i ne treba nitko pisati u naše ime. Svako
razilaženje u mišljenju s kolegama i nadređenima rješavamo sporazumno i bez ikakvih konflikata. Ovim
putem pozivamo kreatora ili kreatore anonimnih pisama da konkretne dokaze iznese u javnost i da se
prestane skrivati iza nas.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.