Nismo li svi zaboravili na Vesnu – božicu mladosti i proljeća?

Varaždinska inicijativa podsjetila Kristijana Petrovića, novinara VTV-a na  Vesnu – boginju proljeća koja nastaje iz smrti Morane i zime. Doista, zašto zaboravljamo i sramimo se svoje mitologije?

Nisam mogao ne primijetiti na varaždinskim portalima najavu ‘farbanja’ zgrade kazališta u zeleno povodom obilježavanja blagdana st. Patrika. Ajde, ok – malo zabave ne škodi nikome pogotovo u ovim vremenima….
….ali
Kako to obično biva već su se pojavili vjesnici monoteizma koji se u svojim komentarima pitaju zar ne bi bilo logičnije proslaviti dan sv. Josipa ?
Ne, ne bi….Ne kužim čemu proslava tipa iz Palestine pa makar bio i (navodno) otac najpoznatijeg stolara kad imate vlastitu mitologiju.
Zaboravili ste na – Vesnu!
Prema legendi, Vesnu, koja je pobjeđivala zimu, donosio je bog vjetra Stribog, na krilima lakog povjetarca. Tijekom stoljeća, Vesnin povratak slavio se tijekom ožujka, procesijama na poljima pri čemu su naši preci nosili Vesninu lutku okićenu cvijećem, dok se Moranina lutka spaljivala – ( tu već imate začetke Fašnika ).

Vesnu se smatra prelijepom ženom, punom života te plodnosti, što i dolikuje proljeću. Stoga ju se često prikazuje kao nasmiješenu, bosonogu, nerijetko i nagu, s tek ponekim listom i cvijetom na tijelu. Njena kosa je duga, a lice svijetlo i s ružičastim obrazima. Grudi su joj uvijek prikazivane kao velike, zbog njenog simbola plodnosti. Ponekad je prikazivana s jabukom ili grožđem u rukama, a ponekad s košarom cvijeća.
Dolazak Vesne u našim krajevima obilježavao se šarolikim običajima. Djeca su oko vrata nosila ogrlice od zvončića, a jaja su se bojala obično u crvenu boju koja je simbolizirala sunce, vatru i toplinu koju je sa sobom nosilo proljeće. Ta jaja su se zajedno s kruhom i vinom poklanjala drugima. ( Zvuči vam poznato ? )
Ptice su također oduvijek bile vjesnici proljeća, a u našim krajevima to je posebice bila lastavica, koju su Slaveni smatrali nositeljicom sreće. Iz tog razloga lastavice se nikad nisu lovile, a obitelji pod čijim krovom bi lastavice napravile gnijezdo, smatrale su se sretnima.
Obrede posvećene Vesni krasile su i Dodole, mlade i lijepe djevojke koje su pjevale pjesme proljeću, ukrašene lišćem i vijencima od cvijeća.
Kao i sve drugo kod naših predaka, ništa nikad nije bilo vječno, pa tako niti pobjeda Vesne nad Moranom. Sve se ciklički mijenja, a tako se svake godine ponavlja i borba između proljeća i zime.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.