Kada Hrvatska najranije može uvesti euro?

Hrvatska može uvesti euro najranije 1. siječnja 2023., a najveće prednosti mogle bi imati tvrtke orijentirane na izvoz u to područje, rečeno je na konferenciji ‘Jednostavno o euru’ u organizaciji studentske udruge Financijski klub u Zagrebu.

“Hoće li Hrvatska ući u eurozonu 1. siječnja 2023. ili godinu ili dvije kasnije, ovisi o tome kada ćemo ispuniti nominalne kriterije konvergencije”, izjavio je guverner Boris Vujčić podsjetivši da je Hrvatska prošlog ljeta ušla u Europski tečajni mehanizam II (ERMII). Guverner je istaknuo da ERM II traži od članica da provedu najmanje dvije godine unutar mehanizma.

No, ne uspije li zadovoljiti nominalne uvjete konvergencije tzv. kriterije iz Maastrichta – stabilan tečaj, stabilne kamatne stope, deficit proračuna i razinu javnog duga, zemlja u ERM II može provesti neograničeno vrijeme, piše Poslovni.hr.

Osvrnuo se na istraživanje da građani kod uvođenja eura najviše strahuju od pada standarda zbog rasta cijena. Istraživanja u zemljama koje su uvele euro pokazuju da to nije opravdan strah jer su u godini uvođenja eura cijene u prosjeku porasle 0,23 postotna boda.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je da bi potencijalno najveći dobitnici od uvođenja eura mogli biti izvoznici s obzirom na nestanak valutnog rizika. Istaknuo je da uvođenje eura nije cilj sam po sebi već se radi o vrlo dobrom alatu za dugoročan ekonomski rast i razvoj.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.