Intervju: Goran Gotal, kandidat HDZ-a za međimurskog župana

Prošli petak, 26. veljače na Trgu Republike u Čakovcu predstavljeni su kandidati HDZ-a za predstojeće lokalne izbore, a glavni kandidat među njima je Goran Gotal za kojeg se HDZ nada da bi mogao postati novi međimurski župan pa sam ga zamolio za odgovore na 5 konkretnih pitanja uz objavu bez cenzure i pitanja i odgovora. Iako nisam profesionalan novinar vjerujem da su moja pitanja odraz razmišljanja šireg dijela međimurske javnosti.

1. Gospodine Gotal, prvo bih Vas upitao o članstvu u HDZ-u. HDZ je prva politička stranka osuđena za korupciju, desetljećima se nižu afere za aferom i to na svim nivoima, od lokalnih do nacionalnih i to čak do ministara i nekih bivših premijera iz redova HDZ-a. Nikad se nije čula osuda nekog iz redova HDZ-a za takve radnje osim tada državnog tajnika u Ministarstvu demografije Marina Strmote koji je na presici pred svojom šeficom dao ostavku, štoviše, svi članovi HDZ-a zdušno su branili (i još brane) aktere tih afera, maltene ih i opravdavali za to. Kako je biti član takve stranke i jeste li Vi ikad osjetili potrebu da izrazite neslaganje s takvim ponašanjem svojih stranačkih kolega i osudite te radnje?

Svaki čovjek je pojedinac, on nosi svoje ime, prezime, odluke i odgovornost za te odluke. Nepošten čovjek je nepošten čovjek, bio on Hrvat, Srbin, Međimurec, Zagorec, HDZ-ovac, SDP-ovac, konzervativac, liberal, ljevičar, sportaš, nesportaš… Konačni pravorijek daju sudovi Republike Hrvatske i oni su iznad sviju nas. Primjećujem da imamo različite asocijacije na HDZ. Vama je asocijacija korupcija, meni su asocijacija dvije najuspješnije sredine u Međimurju, Prelog i Mursko Središće, koje vode moji stranački kolege Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak.

2. Danas ste tajnik kabineta ministra Darka Horvata koji je i sam nekad bio kandidat za međimurskog župana i izgubio te izbore. Prije toga bili ste voditelj Upravnog odjela za poslove župana kod Matije Posavca. Citirat ću sada jedan portal koji je o Vašem predstavljanju za župana napisao: “Gotal ima više od 13 godina iskustva rada na poziciji glavnog operativca Županije, gdje je realizirao više od 100 različitih projekata Županije, između ostaloga obnovu više od 20 škola diljem Međimurja, izgradnje 7 sportskih dvorana, obnove Starog grada Zrinskih nakon 300 godina devastacije, dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, izgradnja novog Doma zdravlja Čakovec, preuređenja derutne čakovečke vojarne u Centar znanja itd.”
Zaista smatrate da je u redu zasluge za sve to pripisati samo sebi, odnosno samo Vama?

Nitko ne pripisuje zasluge isključivo sebi, ali je pošteno svojim Međimurkama i Međimurcima reći sa čime izlazim pred njih, koje mi je iskustvo, čime sam doprinosio Međimurju čije većinsko povjerenje sada tražim. Projekte koje sam spominjao, osobno sam sudjelovao u njihovom planiranju, izradi prijave za financiranje iz EU fondova i drugih izvora financiranja (ministarstva i druga tijela državne uprave), ugovaranju, vođenju te diktiranju tempa rada. Svoje Međimurje i Međimurce sam dubinski upoznao upravo kroz te projekte. Između činjeničnog i kurtoazije biram činjenično. A svojim kolegama ću uvijek biti beskrajno zahvalan na svakoj sekundi njihove pomoći i pažnje.

3. Na predstavljanju ste rekli kako “Međimurje već više od 20 godina kao da stoji na mjestu”, a od tih 20 godina Vi ste 13 godina bili glavni operativac Županije. Ne priznajete li tom izjavom, direktno ili indirektno, da Zagreb, odnosno Vlada RH zanemaruje Međimurje?

Tom izjavom priznajem da oni koji nas zadnja dva desetljeća predstavljaju ispred najvećeg grada i županije nisu znali ili nisu uspjeli propisno nametnuti interese Međimurki i Međimuraca u Zagrebu. Vlada je uvijek visoko i daleko, a županije se bore za sebe i svoje. Nas u Međimurju se tješilo da smo najbolji u ovome i onome – a Međimurke i Međimurci to nikad nisu osjetili na svojim novčanicima. Sada imamo priliku za prvi pravi razvojni zamah Međimurja u neovisnoj Hrvatskoj. Zagreb će na kraju dana izaći u susret, no samo ako se Međimurje trgne i kaže ‘Vreme je!’.

4. Uz činjenicu da radite u Zagrebu kolika je vjerojatnost da ćete se uspjeti približiti potencijalnim glasačima Međimurja koji misle da se ne može iz Zagreba voditi kampanja za župana tri mjeseca prije lokalnih izbora?

U Zagrebu radim tek nekoliko mjeseci, a iz Međimurja putujem te se u Međimurje vraćam svaki dan nakon posla. Sa glasačima ću svo vrijeme komunicirati putem društvenih mreža, a tijekom godišnjeg odmora, koji ću uzeti da bi se u punini posvetio kampanji, posjetit ću svaki kutak Međimurja te razgovarati s Međimurkama i Međimurcima svih zanimanja i godina.

Pretpostavljam da svi kandidati i eventualni protukandidati imaju svoje redovite poslove– nitko ne smije voditi terensku kampanju u svojem radnom vremenu. U tom smislu je sasvim svejedno putuje li netko iz Međimurja svakog jutra u Zagreb i vraća se popodne u Međimurje, ili radi u Čakovcu, jer se građanima moramo obraćati u svoje slobodno vrijeme te o svom trošku.

Privilegiran sam u tome što sada imam kvalitetno iskustvo na svim razinama upravljanja, jasno vidim koliko nam je hitno potrebna istinska vertikala razvoja općina-grad-županija-država te znam kako ju uspostaviti, na korist Međimurki i Međimuraca.

5. Što obećajete Međimurkama i Međimurcima ako budete izabrani i kako obećano mislite ostvariti (nadam se da Vaš izbor za župana nije uvjet Vlade RH za pomoć u razvoju i ovog dijela Republike Hrvatske)?

Prvo ću napraviti dubinsku analizu financija Županije te istu komunicirati Međimurkama i Međimurcima – politika čistih računa od prvoga dana. Odmah ću podići razinu potpora međimurskim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima za 100% (dvostruko) – neprihvatljivo je da jedna Varaždinska županija dvostruko više pomaže svojim stvarateljima nego Međimurska županija. Odmah ću pokrenuti energetsku obnovu Županijske bolnice Čakovec koja bez razloga stoji već dvije godine  – sredstva su spremna, bolnica ne smije biti taocem sitnih interesa i kvazipolitičkih ratova.

Intervju: Goran Gotal, kandidat HDZ-a za međimurskog župana

Zahvaljujem gospodinu Gotalu što je pristao na ovaj intervju za ovako mali portal i na brzim odgovorima!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.