Evo još nekoliko Euro-vlakova s izborom predrasuda

Društvenim mrežama i medijima jučer se ubrzano dijelio zadatak koji je vjeroučiteljica Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva podijelila svojim učenicima osmog razreda. U zadatku učenici moraju odabrati pored koga od ponuđenih osoba ne žele sjediti u vlaku, a među ponuđenima su homoseksualac, srpski vojnik iz Bosne, Rom koji je tek izišao iz zatvora, hrvatski tajkun, prostitutka iz Berlina, “liječnik specijalist za pobačaje”, kao i stariji redovnik s Biblijom u rukama.

Euro-vlak

Ravnateljica te škole (čije očitovanje sam zatražio, ali ona reagira samo na velike medije) prvo je osudila vjeroučiteljicu, a onda stala u njenu obranu jer je to školska vježba o prevenciji predrasuda, limitima tolerancije te stereotipizaciji različitih manjina: “Cilj vježbe je osporiti učeničke stereotipe i predrasude o drugim ljudima i manjinama te o slikama i asocijacijama koje tekst otvara”, stoji u opisu vježbe na stranici EU projekta PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences) koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja.
I to bi možda i bilo tako da vjeroučiteljica nije dodala neka svoje putnike u izbor:  kako će djeci osmog razreda objasniti predrasude i koje bi to bile i učiti ih razumijevanju i “uvažavanju različitost” prema liječniku “specijaliziranom za pobačaje”?! Zašto nije napisala ginekolog? Zatim, koliko je nepristrano ubacivanje starijeg redovnika s Biblijom u rukama? Nije li ovo iskorištavanje vježbe kojom se radi na suzbijanju predrasuda upravo za nametanje crkvenog mišljenja, razmišljanja i podučavanja predrasuda?

Pa kad već razbijamo predrasude, evo još dva Euro-vlaka:

1. Euro-vlak Kristijana Petrovića:
Ponukan ovom pizdarijom od upitnika na satu vjeronauka, a koji se proširio internetom – eto da i ja malo doprinesem svojim….
Ukrcali ste se na vlak na relaciji Varaždin – Krapina ( vožnja traje skoro k’o od Zagreba do Indije ) I put će trajati pun kurac vremena. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu.
Osobe su sljedeće….
– HDZ-ovac ( prvo pa iscjedak).
– Časna sestra sa izrazitim ‘voštanim’ pogledom od kojeg bi i plastično cvijeće usahlo.
– Molitelji ispred bolnica koji još uvijek u rukama drže table sa ispisanim besmislicama. Njima svejedno gdje mrmljaju svoje pjesmuljke.
– Stariji svećenik sa biblijom u rukama pohotno se oblizujući pri sjećanju na posljednje davanje blagoslova seoskom vrtiću.
– Mlada veganka koja već svima ide na kurac jer se od ukrcaja uspjela sa svima u vlaku upoznati i dati im do znanja da je – veganka.
– Članica mladeži HDZ-a, naperlitana fuksica kojoj je tata kupio diplomu za zvanje koje još u Hrvatskoj nije izmišljeno, zamišljeno čitajući knjigu u alarmantno, fluorescentnim koricama, koju drži naopačke.
– Mladić u majici na kojoj upadljivo strši slovo ‘U’, i vidno istetoviranim bicepsom na kojem hrabro stoji Hrvatska šahovnica sa prvim bijelim poljem, neumorno tražeći krčmu u kojoj se pušta opus njemu omiljenog poete M.P. Thompsona, pa makar i na terasi
– Još jedan HDZ-ovac ( niža vrsta ) sa izlizanim metalik sivim odjelom, koji ispred sebe na razmotanom celofanu proždire komade janjetine, ostatke večere tijekom koje je sklopio posao, sjebajući još jednu tvornicu i ljude koji rade u njoj….
– Grupica mladih Roma koji neumorno skeniraju kompletan vlak – ne znajući kako su u njemu već dva HDZovca. ( Jebiga dečki, ništ za fkrasti više ).
– Ivan Pernar, vidno začuđen kako ga još nitko nije izbacio.
– Vjeroučiteljica koja je pokrenula kompletno ovo sranje, misleći koji joj je kurac to sve trebalo – dok joj se preko puta ispod oka masnim ustima osmjehuje HDZ-ovac u metalik odjelu.
– Hrvatski tajkun koji potiho ima želju voziti vlak iako se vožnja gliserom pokazala prilično kobnom za nesretne Talijane. Ima para, možda je kondukter potkupljiv.
Bon Voyage…….

2.A evo onda i mog Euro-vlakića:
Na liniji Čakovec-Island, biraj s kim ne želiš putovati:
1. Zagorec
2. Hercegovac
3. HDZ-ovac
4.biskup kojem je pobačaj veći grijeh od pedofilije
5. Stanovnik Banije
6. Donator hum. pomoći iz Srbije
7. Slovenac s vikendicom na Krku
8. Bilo koji član stožera
9. Molitelj ispred bolnice
10.uopće ne želiš putovati

Slobodno rješavate sve tri ankete, ništa ne košta, a puno stoji!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.