Otkrivena nova vrsta kita i odmah dodana na popis kritično ugroženih vrsta

Studija sugerira da bi u divljini moglo biti manje od 100 primjeraka

Na obali Floride 2019. godine nasukao se kit, duljine 11,5 metara. Znanstvenici sada, poslije provedene obdukcije, misle da bi kit mogao pripadati posve novoj vrsti, rižinom kitu (balaenoptera ricei) kojoj je dom Meksički zaljev, piše Tampa Bay Times

Studija, objavljena prošloga mjeseca u časopisu Marine Mammal Science, detaljno opisuje otkriće nove vrste kitova i sugerira da bi ih u divljini moglo biti manje od 100, dodajući ih odmah na popis kritično ugroženih vrsta.

Lubanja je ključna za utvrđivanje nove vrste

Dale Rice, znanstvenik koji se 60 godina bavi morskim sisavcima, imenjak je nove vrste i prepoznao je još devedesetih godina da mala populacija kitova živi u sjeveroistočnom dijelu Meksičkog zaljeva. A u to vrijeme pretpostavljalo se da se radi o potpopulaciji Brydeovih kitova, piše NPR.

Genetskom analizom, 2008. godine, ustanovljeno je da se populacija genetski razlikuje od Brydeovih kitova, pisao je New Scientist. Za uspostavljanje nove vrste bitna je glava kita koju znanstvenici do sada nisu imali. Kada je 2019. godine ribar uočio truplo kita u blizini Sandy Keya, mjerenja i drugi podaci obdukcije sugerirali su da bi trebalo malo pozornije pogledati o kojoj vrsti se radi.

Može težiti 30 tona i narasti do skoro 13 metara

Znanstvenici su sahranili kita pod zemljom u parku Fort De Soto, a zatim iskopali kosti i poslali ih u Nacionalni prirodoslovni muzej Smithsonian gdje su stručnjaci detaljno pregledavali primjerak. Lubanja je otkrila anatomska odstupanja od Brydeova kita, posebno kostiju na vrhu lubanje.

Live Science piše da novootkriveni rižin kit može težiti 30 tona i dosezati duljinu od 12.8 metara, što je nešto kraće od Brydeovih kitova. Stručnjaci procjenjuju da novootkrivena vrsta može doživjeti oko 60 godina, ali potrebno je više podataka da se utvrdi maksimalna dob.

Telegram

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.