Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Još lakše do statusa, stanova, mirovina…stižu novi branitelji

MINISTARSTVO BRANITELJA je u javnu raspravu uputilo prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Tim će se izmjenama dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja i ratnog vojnog invalida (HRVI).

Za status branitelja više ne treba pribavljati ratni put

Za dobivanje statusa branitelja više se neće trebati pribavljati ratni put.

“Potreba pribavljanja ratnog puta onemogućava provođenje postupka u zakonskom roku, a s obzirom na to da je većina podataka dostupna u Evidenciji hrvatskih branitelja, umjesto ratnog puta koristit će se podaci iz Evidencije hrvatskih branitelja”, stoji u jednom od članaka prijedloga novog Zakona o braniteljima.

Ne treba ni stručna procjena za status ratnog vojnog invalida

Jedna od ključnih izmjena je i da za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida više neće trebati stručna procjena u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. U Ministarstvu smatraju da je stručna procjena je li netko invalid ili nije – odugovlačila postupak.

“U postupku ostvarivanja statusa HRVI iz Domovinskog rata postoje normativni i organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka daleko izvan zakonskih rokova, a tiču se većinom provođenja stručne procjene. Prema rezultatima sustavnog praćenja stanja rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo dvije godine. Zbog dugotrajnosti postupka potrebno je izbaciti prethodnu stručnu procjenu iz postupka ostvarivanja statusa HRVI”, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Vještačenja će se umjesto u centru za osobe s invaliditetom raditi u Ministarstvu branitelja

Uz to, vještačenje koje se sada obavlja u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom po novome bi radilo samo Ministarstvo branitelja. Tamo bi se formirala posebna povjerenstva koja imenuje ministar. Kao obrazloženje i za ovu izmjenu navodi se ubrzanje postupka.

Oni koji po novom Zakonu dođu do statusa branitelja, imat će pravo i na veće mirovine

Prema izmjenama Zakona, i oni koji su ranije otišli u mirovinu prema redovnim uvjetima, a prema novom Zakonu ostvare status branitelja, moći će tražiti mirovinu po uvjetima za branitelje. To će značiti da će moći dobiti više mirovine od onih koje su već ostvarili.

To nije sve kad je riječ o mirovinama.

“Zapreku za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene prema novom Zakonu više neće predstavljati činjenica da korisnik ima registrirano trgovačko društvo ili obrt ni mirovina veća od 1097.58 kuna. Naime, navedene zapreke neizravno su već obuhvaćene uvjetom da prihod po članu kućanstva ne smije biti veći od 30% proračunske osnovice. Zapreku više neće predstavljati ni vlasništvo nad motornim plovilima”, stoji, među ostalim, u prijedlogu izmjena Zakona.

Ministar će odrediti da se naknada za nezaposlene branitelje daje pod povoljnijim uvjetima od propisanih

Privilegija ima još.

U novom se Zakonu tako dodaje da ministar može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku proračunsku godinu donijeti odluku o ostvarivanju prava na naknadu za nezaposlene pod povoljnijim uvjetima od uvjeta određenih ovim člankom.

Lakše i do stanova

U prijedlogu se navodi i da će se ubrzati postupak stambenog zbrinjavanja kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja te pojednostavljivanje postupka prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje branitelja između tijela državne uprave.

Index

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.