Stožer CZ RH potiho odlučio uništiti ugostitelje i ugostiteljstvo

KONAČAN PAD SEKTORA UGOSTITELJSTVA U REŽIJI STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE RH

Procurili su prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma. Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele, koji su ionako otvoreni. Otvaranje restorana planira se za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana kasnije otvorili bi se caffe barovi s mogućnošću posluživanja isključivo na terasama. Po svemu iznesenom, Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama, bez uključivanje struke u definiranje akcijskog plana otvaranja, presuditi sektoru ugostiteljstva.

Ovakav scenarij neprihvatljiv je Nacionalnoj udruzi ugostitelja koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se i na KOJI način treba činiti kako bi se s epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze.

Stavljanje u neravnopravan položaj subjekata iz istoga sektora, tek na temelju njihova imena, možda bi se činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas, kada smo dužni obrazložiti i argumentirati naše stavove nepobitnim činjenicama kao rezultat ozbiljnih studija i analiza.
U Udruzi ozbiljno shvaćamo položaj jedinog pravog predstavnika struke i mjesecima pokušavamo amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera. Iznenađuje nas ovakav pristup nakon svega što smo prošli u posljednja dva mjeseca. Od prvog dana primjene Odluke Stožera koja je označila drugi lockdown sektora ugostiteljstva, apeliramo i nudimo rješenja na sve uočene nedostatke odluke. Vjerujemo da će i USRH, sukladno najavama, krajem mjeseca razmotriti iste.

Mjesecima se Nacionalna udruga ugostitelja spominje kao partner u dijalogu Stožera civilne zaštite, obećaje se kvalitetna komunikacija i kozultacija prije donošenja odluka. U jednom smo se trenutku i obuzdali od kritiziranja Stožera kako bismo im smanjili teret koji nose na leđima i na taj način omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u nadi kako će one ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve relevantne parametre i čimbenike koji imaju utjecati na donošenje odluka.
No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo, jer za razliku od HOK-a i HGK-a čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra.

Čelnici Nacionalne udruge ugostitelja, predsjednik Marin Medak i potpredsjednik Vedran Jakominić su nakon ovakvog raspleta bili primorani podnijeti neopozive ostavke na svoje pozicije. Smatraju da je nastavak monologa od strane Stožera bez glasa struke čisti iskaz nepovjerenja prema svima čija se prava ograničavaju njihovim odlukama.
Kao netko tko zna kakvo je stanje na terenu, u kakvom strahu i neizvjesnosti žive naši kolege i kao netko čija budućnost i gola egzistencija također vise o najtanjoj niti, postaje sve teže uvjeravati stotine, čak i tisuće kolega ugostitelja kako Stožer zna što radi i djeluje u najboljoj namjeri.

Mi smo legalisti, poštujemo zakon i pridržavamo se svim mogućih propisanih mjera, ali ovim putem pozivamo na novi dijalog, na pružanje jednakih uvjeta i šansi za preživljavanje svima, kako bismo možda ulovili i posljednji vlak koji može spriječiti da dođe to toga da se dijalog za stolom zamijeni onim na ulici, kakvom svjedočimo posljednjih dana u Italiji, Austriji, Poljskoj i drugim zemljama Europe.

Nacionalna udruga ugostitelja

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.