Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Nervoznom Plenkoviću i nesposobnom HDZ-u sve krivi građani jer su organizirani

Građani su krivi za širenje virusa, građani su krivi za slanje pomoći, građani su krivi što kuhaju, doniraju i volontiraju u potresu, građani su krivi što ne vjeruju državi, što kritiziraju državu, kao i samog premijera.

Građani su krivi za virus. Građani su krivi za lošu epidemiološku situaciju. Građani su krivi što kuhaju puno hrane u Petrinji. Građani su krivi što šalju kamp kućice u porušene krajeve. Građani su krivi što raskrčuju ruševine. Građani su krivi što kritiziraju kriminal u obnovi. Građani su krivi što vjeruju društvenim mrežama, a ne Vladi. Građani su krivi čak i zato što sjede u svojim “toplim naslonjačima”, dok premijer krvari na terenu.

Tako to izgleda kad vlast krene u rat sa svojim građanima.

Andrej Plenković i njegov HDZ trenutno ne vode ratove s opozicijom, sa saborskom oporbom, s udrugama i medijima, osim s novinarima koji su pokazali zube i otišli s press konferencije na koju je premijer kasnio sat vremena.

Umjesto toga, okrenuli su se ratovima s građanima, s onima koji “demontiraju državu”, s onima koji “imaju agendu”, s onima koji previše kuhaju, previše pomažu, previše rade i – previše kritiziraju.

Jer, vlast je nepogrešiva, građani su ti koji griješe. Vlast je odgovorna, građani su ti koji su neodgovorni. Vlast je angažirana, građani su destruktivni. Vlast spašava, a građani zapravo samo smetaju.

Jedino čemu građani ovom HDZ-u služe jest da održavaju taj isti HDZ na vlasti. I naravno, krivi su kad to ne čine.

Bizaran rat
Doista, bizaran je taj rat koji su Plenković i njegovi ministri i dužnosnici pokrenuli protiv volontera, korisnika društvenih mreža, kuhara, običnih građana koji smetaju kad na mjesto potresa dolaze prije službi, koji ometaju kad pomažu prije države i koji šire zarazu samo onda kad nisu u Plenkovićevoj koloni sjećanja.

Nekada, vlast je obično ratovala s oporbom. To je bio prirodni poredak stvari. Kao i rat s kritičkim novinarima i medijima, koji su Plenkoviću odavno opsesija. U okvire normalnog spada i rat vladajućih s neovisnim institucijama koje ih propituju, poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ili javnim pravobraniteljima.

No Plenković je izgubio interes za to: institucije je pokorio, oporbu marginalizirao, a dio medija pridobio. Sad se okrenuo građanima.

“Oni stvaraju dojam na temelju društvenih mreža i zato ne vide što rade institucije”, kazao je Plenković ovih dana, nadovezujući se na izjave svojih ministara i suradnika koji su prigovarali volonterima, donatorima, sponzorima, pomagačima da stvaraju kaos i smetaju službama. Kojih često nema.

Previše hrane
Prigovori volonterima-kuharima da pripremaju previše hrane, čak i za one koji “nisu to zaslužili”, a potom njihova zamjena državnom tvrtkom, ali tek za nekoliko dana, ući će u antologiju političke gluposti.

Umjesto da traže suradnju, Plenković i njegovi suradnici optužuju, kritiziraju, omalovažavaju, pa i vrijeđaju građane.

To je obično znak da vlast gubi kompas. Da joj se trese tlo pod nogama, nekad i doslovno. Nesigurna i neorganizirana vlast u trenucima krize ne podnosi kritiku i prigovore, budući da ni sama nije sigurna u ono što radi.

Traži pokornost i poslušnost od građana, kakvu je dobila od dijelova politike, institucija i medija.

Delegira krivnju
Kad se širi zaraza i umiru ljudi, nije kriva vlast koja kasni s epidemiološkim mjerama i prečesto i sama izigrava te mjere, već su krivi građani od kojih se očekuje odgovornije ponašanje nego od vladajućih.

Kad se tresu gradovi i ruše domovi, nije kriva vlast koja kasni s pomoći, s kućicama i kuhinjama, sa zakonima i uredbama, već su krivi građani koji nemaju povjerenja u takvu vlast i onda sami kreću u pomoć.

Od Plenkovića smo navikli već da prisvaja zasluge, a delegira krivnju. Međutim, okrivljavati građane da rade ono što ne radi država, duboko je promašeno, pa i zabrinjavajuće.

Izraženi pesimizam
Plenković može biti sretan što je HDZ, unatoč padu, još uvijek najjača stranka, a on i dalje najpopularniji političar (iako i najnegativniji), može se tješiti što njegova Vlada dobiva solidnu trojku u jučerašnjem istraživanju CRO Demoskopa, međutim čak 70 posto građana misli da ova vlada vodi državu u krivom smjeru.

Samo dvadeset posto građana, čak i manje od postotka koji podržava HDZ, misli da zemlja ide u dobrom smjeru, što je najmanje u proteklih godinu dana ispunjenih potresima i valovima pandemije.

I za to su, iz Plenkovićeve optike, krivi građani. Oni koji gledaju, a ne vide.

I oni doista jesu krivi. Zato što je HDZ na vlasti.

Tomislav Klauški/24 sata

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.