Službeni dopis osječkog Stožera: Pokušajte razgovarati sa svećenicima da počnu poštivati mjere

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputio je u petak, 11. prosinca, svim jedinicama lokalne uprave i samouprave u županiji pisani zaključak iz kojeg se jasno dâ iščitati koliko vrijede riječi načelnika Stožera, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, Davor Božinovića.

I ne samo riječi, već i ”Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja”, kako glasi ta odluka objavljena u Narodnim novinama 27. studenoga, s Božinovićem potpisom.

Mjere važe za sve. Osim očito za neke
U zaključku kojeg su 11. prosinca poslali čelnicima stožera gradova i općina u Osječko-baranjskoj županiji stoji sljedeće: ”Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je jednoglasno zaključio da se upute stožerima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da pokušaju razgovorom utjecati na čelnike vjerskih zajednica na provođenje protuepidemijskih mjera propisanih Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (”Narodne novine broj 131/20., 132/20), kako bi se kršenja protuepidemijskih mjera svela na što je moguće manju mjeru”.

I dok dakle za sve važe mjere koje je propisao Stožer civilne zaštite, potpisao potpredsjednik Vlade Davor Božinović i sve je, urbi et orbi, službeno objavljeno u Narodnim novinama, šefove stožera u općinama i gradovima jedne županije upućuje se ”da pokušaju razgovorom utjecati na čelnike vjerskih zajednica na provođenje protuepidemijskih mjera”.

Obazriv razgovor biranim riječima
Iako već u prvoj točki spomenute Odluke Stožera, s Božinovićevim potpisom, jasno piše kako su ”s obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera” propisanih tom Odlukom, za vjerske zajednice to očito nije dovoljno.

Odluka kojom su ”sve osobe na području republike Hrvatske obvezne pridržavati se…”, čelnicima vjerskih zajednica vjerojatno nije dovoljno jasna, pa se eto, na njih, još valja utjecati ”pokušajem razgovora”. Razgovora vjerojatno krajnje poniznog, molećivog, obazrivog, s biranim riječima i osobitom pažnjom kako se i inače valja ophoditi sa slugama božjim.

Čudno je da se taj ”pokušaj razgovora” kojim bi se utjecalo na provođenje epidemioloških mjera, ne odnosi na vlasnike kafića, restorana, teretana i drugih mjesta okupljanja građana koja su zatvorena zbog širenja epidemije. Tu su, za razliku od vjerskih zajednica, pravila vrlo jasna: s njima se ne pokušava razgovarati i tako na njih utjecati; prekrše li odredbe slijede im kazne. I to drakonske.

Drago Hedl/Telegram

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.