FOTO: Arhiv Dnevni avaz

Profesor Daniel Serwer: Reforma Daytonskog sporazuma bit će jedan od Bidenovih zadataka

Bosnom i Hercegovinom bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i provodi svoje obaveze prema EU, kao i općine koje pružaju usluge građanima, kaže Serwer

Rekonstrukcija ili reforma Daytonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i novoizabranog predsjednika Joa Bidena, kazao je za Avaz profesor univerziteta u Washingtonu Daniel Serwer.

Serwer je jedan od autora publikacije „Popraviti Dayton: Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu“, koju je objavio ugledni Centar Wilson i koja je izazvala snažne reakcije, kako u BiH tako i u SAD.

Jači angažman
Serwer ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Biden obavio s liderima članica Evropske unije.

  • Tijekom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promjena daytonske strukture BiH – naglasio je Serwer.

Dodao je da se ipak ne može sa sigurnošću znati hoće li nova američka administracija iskoristiti istraživanje Centra Wilson za osnovu svoje politike prema BiH.

  • Moja razmišljanja u nekim pogledima nadilaze publikacije Centra Wilson. Ove je godine evidentno da BiH prijeti katastrofa, zbog rastućih međunacionalnih sukoba. Neuspjeh BiH značit će nove izbjeglice u EU i kraj NATO-ovih napora da zaštiti ranjivo muslimansko stanovništvo. Raspad BiH ojačao bi secesioniste pod pokroviteljstvom Rusije, ne samo na Balkanu, već i u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, i prouzročio bi daljnji kolaps NATO saveza – rekao je Serwer.

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve kako bi BiH postala funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, unutar svojih trenutnih granica, sposobna ispuniti uvjete za pridruživanje NATO-u i EU.

  • To zahtijeva uklanjanje složene arhitekture upravljanja stvorene u Daytonu. U budućnosti bi Bosnom i Hercegovinom trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna za pregovore i provedbu svojih obveza prema EU, kao i općine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Državna vlada
Upitan kako se to može postići, Serwer kaže da SAD i EU moraju postići dogovor o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

  • Pripremiti novi ustav koji eliminira ili drastično smanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati potpunu provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava. MMF i Svjetska banka moraju zaustaviti praksu pomaganja entitetima, a novac se mora preusmjeriti općinama i državnoj vladi u Sarajevu – istakao je Serwer.

Reforma Izbornog zakona BiH
– Potrebna je reforma Izbornog zakona koji će razvlastiti etnički utemeljene političke stranke. Parlament BiH trebao bi izabrati jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Pravo na vitalni nacionalni interes mora biti strogo ograničeno. Potrebno je usvojiti zakon koji osigurava transparentnije financiranje političkih stranaka u BiH, a istovremeno zahtijeva demokratske procedure za izbor stranačkih čelnika – rekao je Serwer.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.