Sud potvrdio da je Hrvoje Zovko s pravom govorio da na HRT-u vlada cenzura

“Što se mene i mog slučaja tiče, tvrda sam ja imotska stina, neće to tako proći. U školi u kojoj je 899 učenika navijalo za Hajduk ja sam jedini navijao za Dinamo. Ove bahate poteze koje povlače rukovodeći ljudi na javnom servisu će naposljetku plaćati oni koji imaju najmanja primanja i najredovitije plaćaju pretplatu – umirovljenici”, tako je u razgovoru za Telegram u listopadu 2018. godine govorio Hrvoje Zovko.

Prvi čovjek Hrvatskog novinarskog društva i do izvanrednog otkaza urednik na HRT-u 4 nije se tih mjeseci nalazio u sjajnoj situaciji. Ne samo da je ostao bez posla nakon bizarnog raskida radnog odnosa koji mu je uručen zbog svađe s nadređenom urednicom, nego ga je zbog naknadnih medijskih istupa Hrvatska radiotelevizija tužila zbog povrede ugleda i časti.

Zovko je, naime, govorio o cenzuri i zastrašivanju na Prisavlju, a vodstvo javne televizije je na te rečenice nalijepilo jasnu cijenu – 250 tisuća kuna. Plus zatezne kamate.

CENZURA I KAZNA
Dvije godine kasnije, nakon što je u međuvremenu pravomoćnom presudom utvrđeno da je Zovku otkaz bio nezakonit, pa ga je HRT morao vratiti na posao, jučer je Općinski građanski sud u Zagrebu odbio i HRT-ov zahtjev za odštetom.

One “koji imaju najmanja primanja i najredovitije plaćaju pretplatu”, dakle, umirovljenike, vjerojatno će zanimati i da HRT po presudi mora platiti Zovku troškove postupka u iznosu od 19.375,00 kuna.

Mnogo teže od izbijene dobiti na koju su možda od ovog procesa i računali, te dvadesetak tisuća kuna troškova sudskog postupka će vodstvu HRT-a pasti ocjene Suda o, pa… onome što je Zovko nazvao cenzurom na javnoj televiziji.

ODGOVORNA VLAST, POTVRDIO SUD
Stoga, uopće više nije pitanje mogu li se glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i ostatak ekipe baviti poslom za koji ih plaćaju građani Republike Hrvatske. Kakvo informiranje građana mogu, pobogu, provoditi oni koji na slobodu izražavanja stavljaju cijenu od 250 tisuća kuna (plus zatezne kamate)?

Od odgovorne političke vlasti očekivalo bi se da još danas – kad su već tako bolno dosad kasnili – Prisavlje preuzme neka nova, nekompromitirana ekipa medijskih profesionalaca. Politička vlast je, međutim, zabavljena drugom jučerašnjom sudskom presudom. Onom u kojoj je vladajuća stranka doslovno proglašena odgovornom. Za političku korupciju.

Telegram

Donirajte Udrugu Mlada pera

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.