II. Festival kinča

Drugu godinu za redom Kulturno umjetnička udruga „Magda i Luisa“ uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof u prostoru Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ organizira Festival kinča. Cilj Festivala je promocija tradicijskog ukrasa izrađenog od krep papira. Idejni začetnik i koordinator Festivala je etnolog Tibor Martan. Zbog epidemiološke situacije ove godine Festival je isključivo izložbenog karaktera bez popratnih radionica. Tema ovogodišnjeg Festivala je mladenkin buket.

Festival je okupio izlagače iz pet sjevernih županija: Zagrebačke, Koprivničko- križevačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske. Svadbene bukete izložila su sljedeća društva i udruge: Dramska družina Ozana iz Visokog, Udruga umirovljenika „Prigorčica“ iz Breznice, Udruga umirovljenika i starijih osoba „Ljubešćica“ iz Ljubešćice, Udruga žena Općine Sveti Ilija iz Doljana, Kulturno-umjetničko društvo „Florijan Andrašec“ iz Dekanovca, Udruga žena „Ključ“ iz Ključa, Udruga „Žene iz centra svijeta“ iz Ludbrega, Udruga umirovljenika iz Podravskih Sesveta, Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva, Kulturno-umjetničko društvo „Kraljica mira“ iz Podruta, Kulturna udruga „Sveti Martin“ iz Dubrave, Udruga „Osebunjek“ iz Vrbovca i Udruga „Preslica“ iz Sračinca.

Vrijedno je istaknuti da su na Festivalu kinča izlagači bile i učeničke zadruge: Učenička zadruga „Vrijedne ruke“ iz Osnovne škole Breznički Hum i Učenička zadruga „Veselko“ iz Osnovne škole Tužno. Svoj svadbeni buket predstavila je i Etnografska skupina iz Osnovne škole Bisag.

Pojedinačno su svadbene bukete izložili: Jelka Rep iz Podravskih Sesveta, Marija Siročić iz Ivanca, Dražen Milenković iz Dubrave te Ana Čižmek iz Svetog Križa Žačretja.

Organizatori Festivala također su imenovali četveročlano Povjerenstvo za izbor najautentičnijih svadbenih buketa izložbe. Povjerenstvo je djelovalo u sastavu: Renata Horvatić – voditeljica Turističke zajednice Grada Novog Marofa, Nikolina Falat – profesionalni cvjećar, Ivana Gabričević – profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi Novi Marof i Kristina Vlahinja – odgojiteljica i dramska pedagoginja iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“. Povjerenstvo je  istaknulo i pohvalilo sljedeće svadbene bukete: svadbeni buket Kulturno-umjetničkog društva „Florijan Andrašec“ iz Dekanovca čije su autorice Nada Tomašek i Ljubica Đurkin, svadbeni buket Učeničke zadruge „Vrijedne ruke“ iz Brezničkog Huma, svadbeni buket Dramske družine „Ozana“ iz Visokog te svadbeni buket Udruge „Preslica“ iz Sračinca. Autori pohvaljenih buketa nagrađeni su simboličnim nagradama odnosno pjesničkim zbirkama koje su darovali pjesnici i spisatelji Zdenka Maltar, Ljiljana Meštrić, Snježana Sić, Ružica Kišur i Josip Šafranec.

Izložba svadbenih buketa ostaje otvorena do 25. 11. 2020. godine, a može se razgledati svakoga dana u radnom vremenu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“.

Izložba će biti dostupna javnosti i u virtualnom obliku. Organizator virtualne izložbe je Gradska knjižnica i čitaonica „Novi Marof“.

Festival kinča
Svadbeni buket KUD-a “Florijan Andrašec” iz Dekanovca proglašen je najboljim radom Festivala. Autorice buketa su Nada Tomašek i Ljubica Đurkin

Tradicijski svadbeni buket mladenke

Početkom 20. stoljeća važan dio tradicijske svadbene opreme mladenke postaje buket cvijeća. Do tada mladenke su običavale nositi molitvenik umotan u bijelu maramicu. Budući da su se tradicijske svadbe u pravilu održavale u razdoblju od blagdana Svih svetih do Adventa te u razdoblju od blagdana Svetog Stjepana do Čiste srijede ili Pepelnice, kada u prirodi nema svježeg cvijeća, mladenkin se buket izrađivao od papirnatog cvijeća uz dodatak svježeg zelenila te ukrasnih tekstilnih, svilenih ili papirnatih traka. Cvijeće je većinom bilo bijele boje, a od zelenila najčešće se koristilo kućnu ukrasnu biljku asparagus. Posao izrade buketa povjeravao se ženama koje se su bile vješte u izradi papirnatog cvijeća, a za svoj posao bile su nagrađene hranom i pićem, ponekad i novcem. Zbog siromaštva i nemogućnosti kupnje potrebnog materijala za izradu buketa mladenke su običavale međusobno posuđivati buket. Uz pojavu buketa razvio se i običaj spričavanja mladenke od strane mlađe djevojčice iz mladenkine obitelji. Djevojčica bi pred polazak mladenaca na vjenčanje u crkvu uz prigodnu napitnicu mladenki predala buket. Po dolasku s vjenčanja mladenka bi pokušala baciti svadbeni buket za drvenu stropnu gredu odnosno glavni kućni tram prostorije u kojoj se trebala održati svadbena večera. Ako je buket ostao za tramom vjerovalo se da će mladenka biti sretna u braku.


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.