Bodljikavi savjeti Bojane Novak: Uzgoj kaktusa iz mog ugla!

Bojana Novak
Foto: Međimurske novine

Uzgoj iz mog ugla!!! Kaktusi!
Kaktuse sam zavoljela prije nekih 10 godina i od tada počinje moj pomalo čudan hobi. Moram napomenuti da su kaktusi posebne biljke prepune bodlji raznih oblika i veličina pa je potrebna velika ljubav za njihov uzgoj. Moji kaktusi smješteni su u svom malom apartmanu i tu uživaju i žive zimi i ljeti. Nisu previše zahtjevni, a da bi postala vlasnica lijepih i zdravih primjeraka trebala sam naučiti ponešto o njihovom uzgoju. Veoma vodim brigu o njihovom supstratu kojeg izrađujem sama: u zemlju pomiješam perlit, pijesak, tucanu ciglu te sitne kamenčiće, ne presađujem često jer sporo rastu. Nikad ih ne dohranjujem jer nije potrebno, zato je važan supstrat bogat prirodnim mineralima.

Kaktusi ljeti vole vodu i sunce, treba pritom voditi brigu i postepeno biljku prilagođavati suncu da ne bi izgorjela i dobila opekotine, obilno zalijevam svakih 10 dana uglavnom noću kad nema sunca. 10 dana je dovoljno da bi se supstrat osušio. Ponekad temperatura ljeti prelazi u kaktusarniku i 45°C. Neki kaktusi razmnožavaju se veoma lako rezanjem ili dijeljenjem biljke, pritom treba ranu dobro osušiti par dana i tek onda posaditi u mješavinu pijeska, napominjem bez zalijevanja nekih 10 dana pa i više da se biljka ukorijeni. Veoma često ljeti kistom oprašujem cvjetove da bi dobila sjeme, sijanje kaktusa je dug proces koji traje do nekoliko godina da bi biljka narasla. Veoma je bitno zimsko mirovanje kaktusa i baš ta faza mirovanja potiče biljku na cvatnju. 15.10 sam ih obilno zalila, trenutno im je zemlja potpuno suha, ali vode neće dobiti do ožujka kad temperatura malo poraste, tad počinjem orošavati biljke odstajalom vodom iz bunara. Moram napomenuti da je temperatura zimi u kaktusarniku nekih 5°C i to im je dovoljno da prezime. U prirodi je zabilježeno oko 1700 rodova i veoma je bitno raspoznati rodove da bismo biljku znali njegovati pošto neki kaktusi izdrže velike minuse potpuno suhog korijenja, a nekima je temperatura niza od 10°C pogubna pa biljka propada. Kaktusi su ujedno i sukulentne biljke i zajedno čine veliku porodicu i premašuju brojku od oko osam tisuća primjeraka. Kaktuse obožavaju štitaste uši pa je potrebno tretiranje, ja uglavnom koristim mospilan.
Ja svoje kaktuse volim, s njima živim i zato me bogato nagrađuju svojim prelijepim cvjetovima!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.