U Hrvatskoj započela s radom prva komercijalna 5G mreža

5G mreža od jučer je dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji.

Hrvatska je od jučer dobila prvu komercijalnu 5G mrežu. Za početak mreža će biti dostupna na području Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje u mreži Hrvatskog Telekoma.

Kako su istaknuli, 5G mreža omogućit će povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.

Komercijalni početak rada 5G mreže velika je prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Početak rada komercijalne 5G mreže rezultat je aktivnosti koje je HT započeo još u ožujku 2019. godine, a preduvjet za taj veliki iskorak bila je modernizacija mobilne mreže.

Današnji dan vrhunac je višegodišnjeg rada i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovako gospodarsko izazovnom razdoblju jer društveni i gospodarski napredak moguć je samo uz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža, imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu ‘pametnih i zelenih rješenja’ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Danas obilježavamo početak rada 5G mreže s jasnim planovima njezina dugoročnog razvoja u vidu većih brzina i veće pokrivenosti, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Pojašnjavaju kako 5G mreža koju trenutačno implementiraju počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućava trenutačnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Podsjetimo, žele li korisnici isprobati 5G mrežu, moraju imati 5G kompatibilan mobilni uređaj i aktiviranu 5G brzinu u svojoj tarifi.

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.